nieuws

Het overwoekerde geluidsscherm

bouwbreed

Een geluidsscherm dat planten uitnodigt om het snel te overwoekeren. Dat bedacht de firma Comos uit Kwintsheul, dat steunstokken fabriceert voor kamerplanten.

Octrooi nummer: 1007142

uitvinder: Cornelis Johannes van Kester te Den Haag

octrooihouder: Comos, Kwintsheul

Grote kamerplanten die een steuntje nodig hebben, worden vaak verkocht met een kokosstok in de pot. Dat is een buis van gerecyclede kunststof waar kokosvezels omheen zijn gewikkeld. De vezel heeft een neutrale zuurgraad en een open structuur waar wortels van planten gemakkelijk doorheen dringen. Bovendien gaat de vezel jaren mee. Denk maar aan de kokosmat voor de buitendeur.

Het bedrijf Comos uit Kwintsheul levert al jarenlang kokospalen die het fabriceert met een zelf ontwikkelde machine, die eerder ontsproot aan het brein van directeur Van Kester. Door de toegenomen aandacht voor geluidshinder in combinatie met milieuvriendelijk bouwen, bedacht Van Kester dat je van de steunstokken eigenlijk ook heel goed geluidsschermen uit kunt maken. Ze zijn immers begroeibaar als geen ander, absorberen goed geluid en omdat ze zo licht zijn kan ook de fundering vrij beperkt blijven. Daardoor blijft een vrij slanke constructie over.

Van kester vroeg patent aan op zijn idee en zag dat inmiddels gehonoreerd.

Polycarbonaat

Het scherm zoals dat sinds kort in de handel is, bestaat uit twee rijen kokospalen met daartussen een plaat van polycarbonaat. De laatste zorgt voor de geluidsisolatie van 16 decibel. De kokosvezels hebben vooral een absorberende werking en onderdrukken reflecterend geluid met zo’n acht decibel.

De palen zijn boven en onder gevat in een ijzeren U-profiel en worden aan de achterkant gestut door een mat van wapeningsstaal. Met IPE-profielen op regelmatige afstanden wordt het scherm in de grond verankerd. De gewenste hoogte van het scherm bepaalt hoe diep die profielen de grond in moeten en hoeveel beton er moet worden bijgestort.

Volgens productmanager David Fresco van Comos levert het uiteindelijk een goedkoop scherm op. Voor een prijs vanaf 200 tot 250 gulden per vierkante meter beschikt een wegbeheerder over een fraai geluidsscherm, dat gemakkelijk begroeit. Rijkswaterstaat kwam volgens Fresco tot nog toe nooit verder dan 400 gulden voor geluidsschermen; de zwaardere betonnen schermen staan zelfs voor zo’n duizend gulden de vierkante meter in de boeken.

Twee rijen planten-steunstokken met daartussen een plaat van polycarbonaat leveren een slank geluidsscherm, dat gemakkelijk begroeid wordt.

Reageer op dit artikel