nieuws

Hart Waddinxveen moet toch weer anders

bouwbreed Premium

waddinxveen – De projectontwikkelingscombinatie PCW, een samenwerking van William Properties en MAB, moet opnieuw met de belegger praten over de omvang van het winkelcentrum Nieuwe Passage in Waddinxveen. De gemeenteraad wil dat dit toch kleiner wordt dan de 14.045 vierkante meter die eerder was vastgesteld.

De raad van Waddinxveen heeft wel unaniem besloten dat het ‘middengebied’ – tussen het nieuwe winkelcentrum en de kade langs de Gouwe – wordt ontwikkeld. Daarvoor moet ‘een substantieel aantal vierkante meters winkels’, gedacht wordt aan rond 2000 vierkante meter, uit het winkelcentrum naar het middengebied worden overgeheveld.

De kade langs de Gouwe heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot horecagebied met cafes, eethuisjes en terrassen. Het verpauperde middengebied moet het koopcentrum aan de ene kant en het uitgaanscentrum aan de andere kant logisch verbinden.

De gemeente moet direct de bouwvergunning van de projectontwikkelaar intrekken, vindt de raad. Dit is een gevolg van een rechterlijke uitspraak, die bezwaren van omwonenden honoreert en de bouwvergunning schorst. De gemeente interpreteerde de ruim 14.000 vierkante meter als verhuurbare winkeloppervlakte, maar de bezwaarmakers hanteerden de NEN-norm en kwamen uit op ruim 18.000 vierkante meter bruto.

Overeenkomst

De projectontwikkelaar heeft een overeenkomst met de belegger, het pensioenfonds PVF, over de verkoop van het winkelcentrum. De ontwikkelingscombinatie PCW hoopt een kleiner winkelcentrum alsnog aan de belegger te kunnen verkopen en ter compensatie beleggingen in het middengebied te kunnen aanbieden.

Als projectontwikkelaar en belegger tot overeenstemming komen, gaat gewerkt worden aan een kleiner bouwplan voor de Nieuwe Passage. Dat plan kan wellicht nog voor eind dit jaar ‘de procedures’ in. Als er geen bezwaren komen, kan voor eind volgend jaar de eerste paal de grond in.

Met deze ontwikkeling hoopt de gemeente tegemoet te komen aan de vele bezwaren van omwonenden, die het oude plan steeds ‘te veel bouwmassa op een te kleine oppervlakte’ vonden, verkeersoverlast vreesden en het aantal parkeerplaatsen veel te krap vonden.

Dertig jaar

De bouw van het hart voor Waddinxveen is een kwestie die al bijna dertig jaar sleept. Het ene na het andere plan is gesneuveld, vaak door politiek gekissebis, soms door de lobby van de middenstand die bij een uitbreiding van het winkelareaal concurrentie vreesde.

Uit onderzoek is gebleken dat Waddinxveen ook na de komst van het winkelcentrum nog koopkracht overhoudt voor meer winkels. De laatste jaren is veel koopkracht weggevloeid naar de centra van Gouda, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. De middenstand wil nu van harte meewerken aan de nieuwe plannen.

Ontwikkelaar teruggestuurd naar belegger

Reageer op dit artikel