nieuws

Hanson verwacht veel van Nederlandse markt

bouwbreed

den haag – Nederland biedt een goede en stabiele markt voor gebakken gevel- en straatstenen, stelt het Britse concern Hanson. Om die reden nam het bedrijf de Nederlandse baksteenproductie van het Australische Boral over.

Hanson beschikt nu over tien Nederlandse steenbakkerijen. Het concern levert inmiddels 14 procent van de Nederlandse gevelstenen en staat daarmee op de tweede plaats van de ranglijst. Met de productie van straatstenen staat Hansen reeds op de eerste plaats.

De Britse producent neemt van Boral ook vier Duitse en twee Poolse steenbakkerijen over. Vooral over Polen toont Hanson zich uitermate optimistisch. De vaak aangekondigde grote bouwproductie lijkt nu daadwerkelijk zijn praktisch beslag te krijgen. Een van de Poolse steenfabrieken is momenteel de modernste in zijn soort. Met de bouw ervan was zo’n 39 miljoen gulden gemoeid. Met deze installatie hoopt Hanson in Polen marktleider te worden. Het concern stelt dat de recente overname niet de laatste is. Jaarlijks bakt het bedrijf zo’n 1,5 miljard stenen.

Omzet

Met de productie van bakstenen boekt Hanson Bricks Europe 12 tot 13 procent van de omzet. Die beliep in het boekjaar 1998 ruim 3,6 miljard gulden. De winst voor belasting bedroeg 18 procent ofwel zo’n 795 miljoen gulden.

De Europese baksteendivisie droeg 14 procent bij aan de winst. De inkomsten uit handelsactiviteiten stegen met 23,4 procent tot ongeveer 783 miljoen gulden. In 1998 verwierf het concern voor pakweg 588 miljoen nieuwe activiteiten. De verkoop van bedrijfsonderdelen die niet tot de kerntaken behoren, leverde in dat jaar zo’n 1,5 miljard gulden op.

Reageer op dit artikel