nieuws

Grootste Vinex-kluif voor Eindhoven

bouwbreed

Meerhoven staat kleine projecten niet in de weg

De vier grote Brabantse steden zijn door het Rijk een aantal jaren geleden in twee kampen verdeeld. Aan de ene kant staan Tilburg en Den Bosch, twee steden die in de komende jaren de binnenstad flink gaan aanpakken en dat voor een deel al hebben gedaan. Anderzijds hebben Breda en Eindhoven een ander moderniseringsplan toebedeeld gekregen. Breda heeft een drietal relatief kleine Vinex-wijken op het programma staan. Eindhoven daarentegen heeft de grootste kluif gekregen: 6900 woningen in een nieuwe wijk.

De naam Meerhoven is sinds de afgelopen anderhalf jaar gaan kleven aan de stad. “Logisch, want het is een gigantisch project”, verklaart M. Vermeulen. Zij is communicatie-adviseur voor de Dienst Stadsontwikkeling in Eindhoven. “Er zijn momenteel 62 woningen opgeleverd, dus we moeten nog een flink eind door. Pas in 2005 is Meerhoven compleet af.”

Is zo’n enorme nieuwe woonwijk aan de rand van de stad nu wel nodig? Veel steden richten zich voornamelijk op binnenstedelijke herstructurering. “Dat doen wij ook wel, alleen op een manier die veel kleinschaliger is. Wij hebben hier en daar kleine herstructureringsprojecten lopen. Daarnaast hebben we de afgelopen tijd zeker ook in de stad zelf gebouwd. Je kunt hierbij denken aan de projecten Bliksembos en Driehoeksbos. In Bliksembos zijn een aantal woningen gebouwd in diverse stijlen. Er staan Italiaans, Franse, Amerikaanse en Engelse woningen. In Driehoeksbos zijn jaren dertig- nieuwbouwwoningen gebouwd.” Afgezien van een nieuwe woontoren in de binnenstad – die als de politieke besluitvorming dat toelaat wellicht nog een broertje krijgt – zijn er geen opzienbarende nieuwbouwprojecten in Eindhoven. “Het is niet zo dat Meerhoven alle aandacht opeist, maar er is in Eindhoven simpelweg geen plek meer voor nieuwbouw.”

De komende vijf jaar kan de Eindhovense bevolking met een sterke verhuisdrift langzaamaan naar de rand van de stad verhuizen. Veel Eindhovenaren zijn echter bang dat Meerhoven een stad in een stad gaat worden. Voorlopig zal alleen de toekomst het uitwijzen.

Dennis de Vogt

Reageer op dit artikel