nieuws

Gescheurde heipalen vertragen nieuwbouw Groningen

bouwbreed

Wilma Bouw kiest nu voor mortelschroefpalen

Van onze correspondent

Onno Hefti

GRONINGEN – Wilma Bouw heeft het werk aan de nieuwbouw van het appartementencomplex Residence Chopin in Groningen gedurende circa zes weken stil moeten leggen. Tijdens het heien raakten de palen voor de fundering door de grote bodemspanning van de potkleilaag onherstelbaar beschadigd.

Noodgedwongen moet Wilma nu kiezen voor een andere methode voor de fundering van het twaalf verdiepingen tellende appartementencomplex.

Volgens bedrijfsleider H. de Jong van Wilma Bouw heeft de bodem anders gereageerd op de heipalen dan vooraf was voorzien. “We hebben gebruik gemaakt van grondverdringende palen, die normaal gesproken moeiteloos in de bodem dringen. De aanwezige potkleilaag gaf echter zoveel spanning dat de palen gingen scheuren. We hebben er allerlei deskundigen bijgehaald en de literatuur erop nagezien. Het gaat om een zeldzaam probleem, dat we vooraf redelijkerwijs niet hadden kunnen voorzien. Er zijn in Nederland slechts enkele gevallen van bekend.”

Wilma Bouw stapt nu over op een methode waarbij in de bodem wordt geboord in plaats van geheid en beton met een stalen wapeningsconstructie wordt aangebracht. “We gaan mortelschroefpalen aanbrengen. Zo ontstaat alsnog een afdoende fundering, die aan alle bouweisen voldoet. Over een week of zes denken we daarmee definitief aan de slag te kunnen.”

Risico

Het is nog onduidelijk hoeveel vertraging het nieuwbouwproject, bestaande uit 44 luxe appartementen en 2 penthouses, uiteindelijk door de tegenslag precies zal oplopen en welke schadepost dat oplevert. “Ik denk niet dat we de achterstand nog volledig kunnen inlopen”, aldus De Jong. “Het complex zal naar alle waarschijnlijkheid iets later worden opgeleverd dan gepland. Over de schadepost, die we nog niet helemaal in kaart hebben gebracht, maak ik me minder druk. Dat is een beetje het risico dat bij ons vak hoort.”

Puin

Overigens is het al de tweede tegenslag in korte tijd voor het nieuwbouwproject Residence Chopin. Voor de zomer legde de gemeente Groningen de sloop van de voormalige bebouwing op de locatie al stil, omdat onderaannemer Bork zich bij het storten van puin en de sloop niet aan de veiligheidsvoorschriften hield.

Opdrachtgever voor het nieuwbouwcomplex aan de Chopinlaan, dat volgens planning eind volgend jaar moet worden opgeleverd, is de Groningse woningcorporatie Volkshuisvesting. Het ontwerp is van het Groningse architectenbureau Team 4. De verkoopprijzen van de toekomstige appartementen en penthouses varieren van drie tot zes ton.

Reageer op dit artikel