nieuws

Gerecyclede landbouwfolie levert duurzaam remmingwerk

bouwbreed Premium

hilvarenbeek – De remmingwerken voor twee bruggen in het Wilhelminakanaal bij Hilvarenbeek zijn uitgevoerd met gordingen en wrijfstijlen van gerecyclede landbouwfolie en ander kunststofafval. Rijkswaterstaat koos voor dit materiaal vanwege de hoge duurzaamheid en wrijvingsweerstand. Het hoogwaardige hergebruik van gecertificeerde, gerecyclede kunststof is weer een stap naar sluiten van de materiaalketen.

Over het Wilhelminakanaal in de gemeente Hilvarenbeek liggen de bruggen Biest-Houtakker en Molenakker. Vorig jaar is besloten tot renovatie van de remmingwerken. De houten wrijfstijlen verkeerden in slechte staat. In het ontwerp is meegenomen dat de wrijfkrachten en belastingen door de steeds grotere vaarbreedte van passerende schepen in de toekomst verder zullen toenemen.

Gekozen is voor een nieuwe constructie met een stalen skelet en kunststof balken en wrijfstijlen. Twee rijen stalen palen met een diameter van 300 millimeter en een wanddikte van 10 millimeter zijn onderling verbonden met stalen UNP 240 profielen en kokerprofielen van formaat: 260x140x16 millimeter. Ook aan de kanaalzijde zijn stalen UNP 240 profielen aangebracht. Op dit skelet zijn kunststof wrijfgordingen bevestigd met een doorsnede van 250 x 150 millimeter. De verbinding is uitgevoerd met verdiept aangebrachte gegalvaniseerde bouten, sluitringen en moeren. Tussen de gordingen zijn op de UNP profielen kunststofvulklossen geplaatst. De constructie is ontworpen op een levensduur van vijftig jaar met minimaal onderhoud.

Vormvast

De kunststofbalken zijn geproduceerd bij Lankhorst Recycling in Sneek, in april dit jaar nog een van de twee bedrijven met een KOMO- certificaat voor producten van gerecyclede kunststof. Aufderhaar BV in Vroomshoop is het tweede bedrijf. Om de kwaliteit van recyclingkunststof te waarborgen zijn in de beoordelingsrichtlijn van KIWA in Rijswijk behalve fysisch-mechanische eisen ook milieueisen opgenomen. Direct na behalen van het certificaat is begonnen met de productie van de kunststof palen voor de remmingwerken.

Lankhorst Recycling heeft de afgelopen achttien jaar ervaring opgedaan met het ontwerpen, testen en vervaardigen van kunststof producten. Door kennis van de eigenschappen van de verschillende kunststoffen is het mogelijk de materiaaleigenschappen af te stemmen op de producteisen van het bouwelement. Palen met een oppervlak van 100-400 cm2 worden volgens het intrusieproces vervaardigd. Hierbij wordt de vloeibare kunststof onder een druk van circa 200 bar in een afgesloten stalen mal geperst. Daarna volgt een afkoeling in een waterbad gedurende 12 uur.

Vervolgens wordt de paal uit de mal verwijderd en kan deze opnieuw gevuld worden. Voordeel van deze methode is de geleidelijke afkoeling. Daardoor ontstaat een betere vormvastheid. Ook de productiekosten zijn lager. De matrijzen bij dit intrusieproces zijn doorgaans goedkoop ten opzichte van andere processen, zodat kleine productieseries en maatwerk snel kostendekkend zijn.

Inzamelen

Recycling is een belangrijke verwerkingsmethode van industrieel kunststofafval en restmateriaal. Vanaf 1995 is de hoeveelheid kunststof die in Nederland wordt gerecycled toegenomen van 400 Kton naar 600 Kton. Steeds meer producten voor de gww-sector worden gemaakt van dit materiaal: walbeschoeiingen, wegmeubilair, speeltoestellen en grastegels. Ook maakt men steeds vaker wrijfstijlen en randbalken langs havenkades van recycling-kunststof. Een belangrijk aandeel in het kunststofafval is de landbouwfolie. Voor de opslag van kuilvoer- en mest worden grote hoeveelheden folie voor kortdurend gebruik aangewend.

Enkele jaren geleden is er een inzamelingssysteem voor landbouwfolie ingevoerd. Bij de aankoop van folie wordt een verwijderingsbijdrage geheven die wordt gebruikt om de inzameling en recycling van landbouwfolie te bevorderen. Met dit systeem wordt een gesloten kringloop van grondstoffen nagestreefd.

Hoge duurzaamheid

Ook is er ander kunststofafval dat gerecycled wordt, zoals frisdrankflessen, diverse industriele verpakkingen en snijafval van de kunststofverwerkende industrie .

Gerecyclede kunststof heeft, mits goed samengesteld en geproduceerd, een hoge duurzaamheid. Bij gebruik van additieven is een levensduur van vijftig jaar zonder problemen haalbaar. Voorafgaande aan de fabricage is met verouderingsproeven de verwachte levensduur te bepalen. Zonodig worden additieven toegevoegd. Lankhorst Recycling BV maakt kunststof voor constructiedoeleinden met een levensduur van 50 jaar.

Projectgegevens

Project:

Renovatie remmingwerken Wilhelminakanaal bij Hilvarenbeek

Opdrachtgever:

Rijkswaterstaat Dienstkring Waterwegen Noord-Brabant te Tilburg

Directie:

Bouwdienst Rijkswaterstaat

Hoofdaannemer:

Heijmans Industrie Services/Koninklijke Van Drunen

Staalconstructie:

De Vries Werkendam

Kunststoffen:

Lankhorst Recycling BV te Sneek

Het remmingwerk van de brug Biest-Houtakker in het Wilhelminakanaal.

Het remmingwerk zelf heeft kunststof gor-dingen en vulstukken.

Reageer op dit artikel