nieuws

Geluidsabsorberende groene wand in opmars

bouwbreed Premium

De geluidsabsorberende groene wand langs de Nederlandse wegen is in opmars. De wand bestaat uit op elkaar gestapelde korven van aluminium-zinklegering. Die zijn met elkaar vervlochten en gevuld met grond.

De manden zijn rondom, aan de binnenkant, bekleed met kokosmatten en trevira. De bekleding heeft een positieve invloed op de waterhuishouding van de planten, meestal hedera, die de wand veranderen in een groene wal. De opbouw is snel en gemakkelijk. De afmetingen zijn variabel. Er is doorgaans geen fundering nodig. “Tenzij de grond pudding is”, zegt Ton de Laat, bedrijfsleider van het uitvoerend bedrijf Reanco BV in Laren.

Het zogenoemde Ebeco-systeem is in Duitsland ontwikkeld. De hoogte van de wand is afhankelijk van de beschikbare basisoppervlakte. Een smalle basis vergt een hogere wand. De kostprijs is 300 gulden per vierkante meter. Dat is volgens De Laat 20 tot 25 procent,goedkoper dan andere systemen. Hij noemt het geluidsabsorberend vermogen een groot voordeel ten opzichte van wanden die het geluid reflecteren. Langs de Steinderweg in Stein is een 180 meter lange wand, met een basis van 2,40 meter en een hoogte van 4,5 meter geplaatst. De wal voldoet volgens de gemeente ruimschoots aan de verwachtingen en de akoestische eisen.

De geluidswal in Stein wordt binnenkort aan beide zijden van planten voorzien. Foto: Ermindo Armino

Reageer op dit artikel