nieuws

Familie buitenspel bij bedrijfsovernames

bouwbreed

utrecht – De familie verdwijnt steeds verder naar de achtergrond bij bedrijfsovernames. Het overnameproces wordt meer en meer een zakelijke beslissing. “Er wordt niet alleen met het hart maar ook met het hoofd geredeneerd”, zegt H. Visser, lid van de hoofddirectie van de Rabobank. De bank presenteerde deze week de 23e editie van Cijfers en Trends, waarin de belangrijkste ontwikkelingen in het midden- en kleinbedrijf staan.

Ruim 14 procent (76.000 bedrijven) van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf overweegt binnen nu en vijf jaar hun zaak te verkopen, zo verwacht de Rabobank. Van de ondernemers wenst 27 procent hun bedrijf over te dragen aan familie. In het verleden lag dit percentage veel hoger.

Bij de ambachtelijke bedrijven volgt veel vaker een familielid de vertrekkende ondernemer op dan bij een dienstverlener. Volgens Visser heeft dit te maken met historie. Ambachtelijke bedrijven zijn vaak veel langer in de familie dan de vaak jonge dienstverleners.

Een geschikte opvolger vinden is geen gemakkelijke zaak. Hoe vaak het misgaat met de opvolger, weet de Rabobank niet. Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat het bij een op de drie bedrijven fout gaat. “Nederland doet het volgens ons beter”, zegt Visser.

Reageer op dit artikel