nieuws

Expo-paviljoen zonder zichtbare installaties

bouwbreed

groningen – Stork Installatietechniek levert de installaties voor het Nederlands Paviljoen op de wereldtentoonstelling in Hannover die volgend jaar juni wordt gehouden. Het gebouw meet 32 x 32 meter en heeft geen muren. Toch mag het publiek geen enkel installatieonderdeel zien.

De kosten van de installaties bedragen 3,6 miljoen gulden. Hiervan gaat de helft naar elektrotechnische en de andere helft naar werktuigbouwkundige installaties.

Stork werkt alle installatieonderdelen weg in de expositie en in het souterrain.

Elke verdieping van het gebouw stelt een deel van Nederland voor: duinen, kassen, planten, bossen en regen. De duinen herbergen water en riolering en in bloempotten van vloer tot plafond gaan de leidingen schuil.

Opmerkelijk is de boslaag. Twaalf meter hoge bomen worden in een laag grond van een meter geplant. De bomen vragen 100.000 lux licht, grotendeels uit de plafondverlichting.

De bovenste laag van het gebouw vormt een regengordijn. Omhoog gepompt water vanuit het souterrain stroomt tussen twee netten aan alle vier zijden van het gebouw. Verlichting en een wisselende stroomsnelheid wekken een beeld op van een constant varierende stroom water. Bij windkracht 5 en hoger stoppen de pompen. Het publiek zou anders nat worden door de kunstmatige regen.

Reageer op dit artikel