nieuws

Eindhoven krijgt toren van 104 meter

bouwbreed Premium

EINDHOVEN – In een paar jaar tijd verandert de skyline van Eindhoven drastisch. In de nabijheid van De Regent (96 meter) komt een 104 meter hoge woontoren.

De toren in het centrum maakt onderdeel uit van het Admirant-plan. Ook is er nu enige duidelijkheid over de Philips Lichttoren die zich tegenover De Admirant bevindt. Mogelijk komen er appartementen, een restaurant en een Philips-technologiecentrum in. Vorig jaar nog was Eindhoven in rep en roer toen Philips besloot de Lichttoren te verkopen.

De Admirant, het oude hoofdkantoor van Philips dat in 1928 werd gebouwd, staat al enige tijd leeg. Eerder schoot de gemeente het plan van projectontwikkelaars IBC Vastgoed en NIB af om er een 105 meter hoge toren te bouwen. Vanwege de ‘schaduwwerking’ zou 65 meter toereikend zijn, vond de gemeente. Na een studie besloot zij in te stemmen met een toren van 104 meter hoog. De projectontwikkelaars willen zo’n hoge toren om de minder rendabele onderdelen van het project te kunnen financieren. Ook behelst het Admirant-plan 11.000 vierkante meter winkelruimte.

IBC en de NIB willen inhoudelijk niet ingaan op het plan. Wel meldt een IBC-woordvoerster ‘erg blij te zijn met het voorlopige besluit’. De sloop van het ‘visitekaartje van Eindhoven’, de Philips Lichttoren, is afgewend door het herontwikkelingsvoorstel van IBC en Stam en De Koning. De gemeente wil er graag ook een bezoekersinformatiecentrum inrichten.

Reageer op dit artikel