nieuws

Duits uitzendbureau bedient Nederlandse bouw

bouwbreed Premium

eibergen – Duitsland telt nogal wat werkloze bouwvakkers. Nederlandse aannemers kunnen daar op inspelen door ze als uitzendkracht in dienst te nemen. Aandeelhouder en mede-initiatiefnemer B. Dijkhuizen van het Duitse uitzendbureau Sozialvertragliche Eingliederung von Arbeitslosen (Sovea) opent in september in Eibergen zijn eerste Nederlandse vestiging.

Anders dan Duitsland kent Nederland geen verbod meer op uitzendwerk in de bouwvakken. Duitse bouwvakkers mogen daarom als uitzendkracht werken bij Nederlandse aannemers. Ze vallen niet onder het Duitse verbond omdat de bijbehorende wet niet verder dan de grens strekt. Juridische problemen zijn niet aan de orde.

Een bedrijf dat Duitse vaklieden inhuurt moet zich wel bedenken dat het personeel meestal alleen Duits spreekt. Vaktechnisch is er daarentegen geen verschil tussen bijvoorbeeld een Duitse of een Nederlandse timmerman.

Acquisitie

De vestiging Bocholt, een van de zes kantoren langs de Nederlands-Duitse grens, kreeg inmiddels opdracht om vijf tegelzetters te leveren. Dijkhuizen deed nog geen acquisitie bij Nederlandse aannemers en installateurs. Alle aandacht is momenteel gericht op de opening van het kantoor in Eibergen.

Sovea is niet de enige die Duits personeel bij Nederlandse bedrijven onder de aandacht brengt. Bureaus als Dactylo in Oldenzaal en Adecco in Venlo doen dat bijvoorbeeld ook. Daar gaat het echter voornamelijk om productiepersoneel. Anders dan de andere bureaus, biedt Sovea de Duitse werknemers een arbeidsovereenkomst naar Duits recht aan en betaalt de beloning uit in Duitse marken.

Hoewel ‘Sozialvertragliche Eingliederung von Arbeitslosen’ wellicht anders doet vermoeden, is Sovea een commercieel bedrijf. De wat instellingsachtige naam moet de Duitse vakbonden ervan overtuigen dat het bureau maatschappelijk verantwoord werkt. Die garantie is temeer nodig omdat de Duitse sector uitzenden geen eigen cao kent. Ter vergelijking: Adecco werkte voor personeel dat op de Jahresausstellung Hannover werkt, een specifieke cao uit die alleen voor dat project geldt. Naar verwacht krijgt Duitsland op termijn ook een aparte cao uitzenden.

Sovea richt zich wel met enige nadruk op werklozen en streeft ernaar dat het tijdelijke dienstverband uiteindelijk wordt omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd.

Dijkhuizen noemt zijn tarieven concurrerend. Per uur rekent hij 45 mark (51,30 gulden). Daar komen nog reis- en eventuele verblijfskosten bij. Het laatste komt aan de orde bij de inzet van personeel uit oostelijk Duitsland, een regio waar Sovea intensief wil werven.

CAO

Nederlandse aannemers kampen vooralsnog met een tekort aan personeel, weet de Bouw- en Houtbond FNV. Duitse vaklieden zijn om die reden meer dan welkom. Werknemers die in het buitenland wonen en in Nederland werken vallen na een maand onder de Nederlandse cao. Werkgevers moeten daar terdege rekening mee houden. De Bouw- en Houtbond wijst erop dat eventueel problemen kunnen ontstaan rond de vakantieregelingen voor mensen die deels in Nederland en deels in Duitsland werken. De Nederlandse-, Duitse- en Belgische vakbonden bespreken op zeer korte termijn hoe ze elkaars arbeidsvoorwaarden in overeenstemming kunnen brengen.

De EU kent een vrij verkeer van werknemers. De Bouw- en Houtbond kan daar zeer wel mee leven. Zij het dat bijvoorbeeld Duitse bouwvakkers uit vrije wil naar Nederland moeten komen en niet omdat ze in eigen land niet aan de slag komen. Goedkoop personeel uit het oosten zet de Duitse bouwmarkt onder aanmerkelijke druk. Met het gevolg dat steeds meer goed opgeleide Duitse vaklieden geen betrekking meer vinden. De gang naar Nederland lost de problemen in het eigen land niet op.

Voor Nederlandse aannemers noemt de Bouw- en Houtbond de inzet van Duitse vaklieden de simpelste methode om aan personeel te komen. De bouw heeft echter meer belang bij een serieus aangepakte reintegratie van werklozen en bij een grotere aandacht voor de opleiding van eigen vaklieden.

Reageer op dit artikel