nieuws

Doe-het-zelver kan nu ook muren in elkaar schuiven

bouwbreed

BLOOMINGDALE – Dominic Cerrato heeft een Amerikaans patent gekregen op een methode om een rechte en stevige muur te bouwen met stenen die door een doe-het-zelver in elkaar kunnen worden geschoven. Zijn systeem maakt het bovendien mogelijk om muren eenvoudig uit elkaar te halen en ergens anders weer op te bouwen.

Cerrato’s patent betreft bakstenen die met een soort zwaluwstaart in elkaar passen. Bovenop de steen zit over de halve lengte een uitstulping in de vorm van een zwaluwstaart, aan de onderkant zit een gewone gleuf die halverwege overgaat in een speciale zwaluwstaartvoeg. Als de stenen over elkaar geschoven worden, vormen zij een bijzonder stevige verbinding. Als bouwplannen veranderen, kunnen de stenen eenvoudig uit elkaar geschoven worden en elders opnieuw worden gebruikt.

Dergelijke hechtsystemen zijn weleens eerder ontworpen, maar daarbij traden steeds problemen op. De delen die in elkaar schuiven om de verbinding te maken zijn bijvoorbeeld tot nu toe meestal over de hele lengte van de stenen aangebracht. Dat maakt het bouwen moeilijk, omdat stenen niet allemaal precies gelijk zijn, waardoor de twee delen van de verbinding niet goed in elkaar passen. Bovendien moet voor het optrekken van een muur elk van dergelijke stenen over een hele serie andere stenen geschoven worden om de juiste plaats te bereiken.

Gaten

Cerrato’s uitvinding heeft dit probleem ondervangen door de twee delen van de zwaluwstaart maar over de helft van de steen aan te brengen en een rechthoekige groef over de helft van de onderkant te maken. Afzonderlijke stenen kunnen daardoor makkelijk bovenop elkaar worden geplaatst en dan op hun plaats geschoven. De stenen zijn verder voorzien van gaten die van boven naar beneden door de hele steen lopen. Als een muur eenmaal af is, zitten die gaten precies boven elkaar. Er kunnen dan stalen staven in worden gestoken, waardoor een extra verbinding ontstaat tussen de stenen.

Dat is ongeveer hetzelfde als bij gewone bouwblokken, die door het storten van beton aan elkaar worden vastgemaakt. Maar met Cerrato’s systeem van stalen staven kunnen meer flexibele muren gebouwd worden. Als een paar dunne staven door die gaten geschoven worden, is een muur buigzamer. Meer en dikkere staven maken een muur stugger. Het hele systeem van staven en stenen zorgt er verder voor dat de druk op een muur goed verspreid wordt. Dit soort muren is daardoor beter bestand tegen orkanen en aardbevingen dan gemetselde muren.

De keerzijde van deze flexibiliteit is echter dat dit soort muren niet al te hoog kunnen worden gebouwd. Niet meer dan twee verdiepingen, zegt Cerrato. En zijn systeem werkt met cementen B-2 blokken, die minder aantrekkelijk zijn dan bakstenen. Het eerste probleem is nog niet opgelost. Voor het laatste probleem ziet Cerrato een eenvoudige oplossing: gewoon wat kleurstof in het cement.

Reageer op dit artikel