nieuws

De Vries dreigt met ingrijpen in Antillen

bouwbreed

den haag – Staatssecretaris De Vries van Koninkrijksrelaties dreigt in te grijpen in het bestuur op de Antillen als dat niet voor 17 september een contract ondertekent met een bouwer van een nieuwe gevangenis.

De Vries heeft zijn buik vol van de perikelen rond de nieuwbouw van de beruchte Curacaose gevangenis Koraal Specht. Dat complex is overvol, de mensenrechten worden er voortdurend geschonden. Om aan die situatie een eind te maken, sprak De Vries met de Antillen af dat medio 2000 nieuwbouw moet zijn gepleegd. Nederland wil financieel bijdragen.

Om die datum te halen, zou rond deze tijd de eerste spade de grond in moeten, maar de Antillianen slagen er maar niet in overeenstemming te bereiken met een bouwer. Afspraken van De Vries’ voorganger en partijgenoot Voorhoeve om een einde te maken aan de misstanden, strandden ook steeds aan Antilliaanse zijde.

De Vries wil daarom dat de Antillianen op de eerstvolgende vergadering van de Rijksministerraad (17 september) een contract kunnen laten zien. Blijft dat uit, dan overweegt hij serieus de mogelijkheid van een Algemene Maatregel van Rijksbestuur. In dat geval neemt de Koninkrijksregering het dossier Koraal Specht over van de Antilliaanse regering en daarmee ook de bevoegdheid over de verbeteringen te beslissen. (anp)

Reageer op dit artikel