nieuws

De laatste Italiaanse misser van deze eeuw

bouwbreed

De duizenden wetten en reglementen in Italie vormen telkens weer een valstrik voor daadkrachtige ondernemers. Daarom had het ieders instemming dat voor een keer, voor de viering van de eeuwwisseling, tussen de mazen van het bureaucratisch web door mocht worden gekropen.

Maar ineens is duidelijk geworden wat er met de 700 miljoen gulden jubileumgeld is gebeurd. Monsterlijke bouwwerken op plekken die normaliter absoluut verboden zouden zijn en met bestemmingen waar niemand op zit te wachten. Allemaal zogenaamd voor de miljoenen pelgrims die vanaf 1 januari in een lange stoet op weg zijn naar de Heilige Stad. Maar zijn dat toeristen die in het jaar 2000 eerst het Sint Pietersplein willen kussen alvorens een nieuw leven te beginnen? Zijn het de Franciscanen die vanuit de hele wereld hun broeders in Assisi hopen te begroeten? Waar zijn trouwens de berekeningen van al die miljoenen – sommigen spreken zelfs van miljarden – op gebaseerd?

Verval

Een ware pelgrim trekt niet een week in een betonnen kolos in de buurt van Como. Die had graag gezien dat de vele vervallen kloosters een heilig dak boden. De toerist zoekt een hotel of bed and breakfast. Opmerkelijk bij de verdeling van de 700 miljoen gulden voor pelgrimsonderdak is de verdeling over steden die niets met het Jubileum te maken hebben. De meesten zullen Rome of slechts een enkele andere heilige plaats willen bezoeken.

Warnet

Hoe heeft het zover kunnen komen? De wellicht laatste Italiaanse misser van deze eeuw wijt de politiek aan een warnet aan controlerende instanties.

De ambtenaar denkt dat de burgemeester op de hoogte is, deze verwacht dat Provinciale Staten oneigenlijk bouwen wel een halt toeroepen. De provincie gaat ervan uit dat de Staat zijn goedkeuring gaf aan alle projecten van de Inail. Deze publieke organisatie voor arbeidsongeschikten en werkelozen heeft dit jaar een ding bewezen: mensen die totaal niet geschikt zijn om met gemeenschapsgeld om te springen, weten in dit land perfect hun eigen werk te creeren.

Het parlement had het kunnen weten, uiteraard. Toen de supercapo van alle jubileumgelden, Vincenzo Chianese, begin juni werd opgepikt wegens ‘wandaden’, luidde zijn commentaar: “Met tienduizend regels voor de bouw verwacht je toch niet dat iemand zich er aan houdt?”

Matthijs Pronker

Correspondent Cobouw

Reageer op dit artikel