nieuws

De Betuwelijn

bouwbreed

Zijn strijd wordt steeds eenzamer, maar Jaap Jelle Feenstra staat nog steeds pal achter de Betuwelijn. “Ik zou het buitengewoon betreuren als we op basis van emoties en fouten in het verleden het kind met het badwater weggooien”, zegt het PvdA-Kamerlid in een interview met HP/De Tijd.

Terugkijkend is de grootste fout volgens Feenstra geweest de grote onduidelijkheid over de noodzaak van de Betuwelijn. “Men had in het begin al moeten zeggen: ‘We willen niet alles meer over de weg vervoeren, maar ook een deel via het water en het spoor. Hoe doen we dat? Laat maar horen’. Met overleg had je waarschijnlijk dezelfde uitkomst gehad, maar wel veel breder gedragen. Die doeldiscussie is nooit gevoerd, en daar zijn mensen verantwoordelijk voor. Maij voorop.”

Dat rente en aflossing te hoog zullen zijn om de Betuwelijn rendabel te financieren, bestrijdt hij. “Je moet er wel bij betrekken dat er ook gebruiksvergoedingen komen voor weg en water. Dat vervoerders voor de infrastructuur gaan betalen is Europees beleid. En dan ziet het plaatje er heel anders uit.”

Hoewel het dossier “aan hem vreet” blijft hij vasthoudend. “Ik voel me meer een Han Lammers. Iedereen in Amsterdam was tegen de aanleg van de metro. Je moet er nu toch niet aan denken dat die er niet was?”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels