nieuws

Damwand tegen hoog water

bouwbreed Premium

Aannemersbedrijf Dekker uit Groningen is bezig met het heien van een twee kilometer lange stalen damwand langs de dijk van het Winschoterdiep ten noorden van Winschoten.

De werkzaamheden vloeien direct voort uit de extreme wateroverlast van oktober vorig jaar. De hoge waterstanden zorgden er toen voor dat delen van de dijk werden weggeslagen. Honderden mensen konden met behulp van zandzakken op het nippertje voorkomen dat de achter de dijk gelegen Parkwijk in Winschoten enkele meters onder water kwam te staan.

Als de stalen platen van de damwand enkele meters diep de grond in zijn geheid, wordt de dijk nog verder verstevigd. De werkzaamheden, waarmee 3,2 miljoen gulden is gemoeid, moeten voor 1 november zijn afgerond.

Het waterschap Noorderzijlvest, die het beheer heeft over de eveneens door extreme wateroverlast geplaagde Hoornse Dijk ten zuiden van Groningen, heeft ook opdracht gegeven tot het aanbrengen van vergelijkbare dijkversterkingen op die plek.

Foto: Jan Willem van Vliet

Reageer op dit artikel