nieuws

Concurrentiewaakhond NMa bestraft notarissen in Breda

bouwbreed

den haag – De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft zestien notarissen in Breda boetes opgelegd tot 20.000 gulden. Zij waren overeengekomen om opdrachten voor het passeren van akten voor Breda per toerbeurt te verdelen. Daardoor werd de concurrentie – onder de huidige regeling toch al gering – nog verder beperkt, aldus de NMa.

De NMa spreekt van een ernstige overtreding van de Mededingingswet. De meeste notarissen moeten de volle boete betalen. Tijdens het onderzoek is gebleken dat ook elders in Nederland notarissen vergelijkbare overeenkomsten hebben gesloten, zegt de kartelpolitie. Ook die moeten worden beeindigd.

De standsorganisatie van de notarissen, de KNB, heeft er moeite mee dat de gemeente Breda buiten schot blijft. Volgens een woordvoerder waren het tot dit voorjaar de gemeenten die de zaken verdeelden. Sinds eind april ligt de keuze veelal bij de kopers, weet hij. De KNB heeft geen inzicht in hoeverre er in andere gemeenten afspraken zijn geweest zoals die in Breda.

In de Bredase zaak liet de NMa meewegen dat de overeenkomst niet alleen is verboden onder de Mededingingswet van 1998, maar ook al onder de oudere Wet economische mededinging. De notarissen hadden gezien de aard van hun beroep kunnen weten dat zij in overtreding waren, vindt de mededingingsautoriteit. Bij onaangekondigde bedrijfsonderzoeken bij vier notarissen heeft de NMa belastend materiaal meegenomen. Tijdens een hoorzitting verklaarden de notarissen dat de overeenkomst inmiddels was opgezegd. Dat is door de NMa als verzachtende omstandigheid aangemerkt. (anp)

Reageer op dit artikel