nieuws

BTW-verlaging nog steeds schimmige vertoning

bouwbreed

brussel – De Europese lidstaten slagen er nog steeds niet in het eens te worden over het experiment met btw-verlaging op arbeidsintensieve diensten. Dat het experiment er moet komen, staat wel vast. De vraag is alleen voor welke diensten.

Het Finse voorzitterschap heeft recent voorstellen gedaan welke diensten in aanmerking zouden komen voor het lage btw-tarief. Gedacht wordt onder meer aan onderhoud en renovatie van woningen, maar ook aan schoenlappers en kappers. Tegen die laatste beroepsgroep is nu vanuit Duitsland groot verzet gerezen. Het land vreest te veel inkomsten mis te lopen terwijl het werkgelegenheidseffect, een van de doelstellingen van het experiment, marginaal zal zijn. Volgens het Finse voorstel zouden lidstaten twee van de voorgestelde categorieen mogen kiezen. Op ambtelijk niveau zijn de Europese lidstaten het deze week niet eens geworden, meldde de Finse Permanente Vertegenwoordiger Reijo Kemppinen in Brussel woensdagavond. De Europese ministers van Financien gaan zich nu waarschijnlijk komend weekeinde buigen over het probleem tijdens een informele Raad van ministers van Financien in het Finse Turku.

Reageer op dit artikel