nieuws

Bouwfonds wordt bank

bouwbreed

De aap is uit de mouw. ABN-Amro wil Bouwfonds niet overnemen om er Europese ontwikkelaarsavonturen mee te beleven, maar om er een vastgoedbank van te maken. Het staat te lezen in een rustig voortkabbelend interview in Cobouw van gisteren met directievoorzitter Hakstege van Bouwfonds. Op het eind laat hij zich lelijk in de kaart kijken.

Terwijl D66 in de Tweede Kamer vragen heeft gesteld over de overname, doet Hakstege er nog een schepje bovenop. Is er sprake van concurrentievervalsing, zo luidt de zorg van D66. Want kan ABN-Amro dadelijk vijf jaar lang goedkoop lenen bij de Bank Nederlandse Gemeenten, omdat Bouwfonds dankzij een juridisch slimmigheidje in naam nog vijf jaar een gemeentelijke instelling blijft? Het antwoord op de vraag wat de minister daaraan denkt te gaan doen, kunnen we voorspellen. Die kan weinig tegen deze waterdichte truc uitrichten.

Maar het is nog erger. Er is ook nog concurrentievervalsing, omdat wordt geprofiteerd van een fiscale voorkeursbehandeling, laat Hakstege weten.

Dat is op de persconferentie over de overname toch allemaal niet zo gepresenteerd? Nee, daar ging het er vooral om dat de twee partijen samen Europa zouden veroveren. Maar daarover lezen we nu geen woord meer. Integendeel. Als de bancaire en fiscale voordeeltjes zijn genoten is het “het meest waarschijnlijk dat we een Vastgoedbank worden”, aldus Hakstege.

De minister zal er weinig tegen kunnen doen. De concurrentie zal het tandenknarsend moeten slikken dat zij niet zo slim is geweest. Alleen de verkopende gemeenten spelen nog een rol. Die kunnen weigeren of andere voorwaarden stellen. Maar daar staat straf op, laat Hakstege allerwegen weten. Dan gaat de prijs die ABN-Amro wil betalen drastisch omlaag. Hij klinkt zelfverzekerd; blijkbaar kent hij de gemeentelijke inhaligheid goed.

Reageer op dit artikel