nieuws

Bouw VS profiteert van sterke economie

bouwbreed

new york – De waarde van het totaal aan nieuwe bouw in de Verenigde Staten is in juli met 5 procent gedaald. Volgens de jongste cijfers van F.W. Dodge zal dit jaar voor 818 miljard gulden worden gebouwd.

De daling werd vooral veroorzaakt doordat er minder contracten werden uitgeschreven voor de bouw van huizen en openbare werken. Een kleine stijging van de niet-residentiele bouw werd daardoor teniet gedaan.

Robert Murray, vice president voor economische zaken van Dodge, blijft echter optimistisch. “De industrie zakte wat terug in juli, maar de bouwindustrie is nog steeds op weg naar een groei van 6 tot 7 procent dit jaar. Er zijn inderdaad tekenen dat de huizenbouw wat terugloopt. Maar de Amerikaanse economie blijft sterk en daardoor nemen de activiteiten in de niet-residentiele bouw wat toe na een zwak begin van het jaar.”

Tekort

De bouw van woonhuizen zakte met 11 procent in juli vergeleken met de maand daarvoor naar 354 miljoen gulden. De bouw van eengezinshuizen daalde met 10 procent, het kleinere marktsegment van appartementshuizen zakte 16 procent terug. Er is nog wel steeds vraag naar eengezinshuizen, maar aannemers kunnen die vraag niet bijhouden, ze komen mensen en materiaal tekort. De hypotheekrente is ook aan het stijgen, van gemiddeld 7 procent de eerste vier maanden van het jaar naar gemiddeld 7,6 procent in juni en juli. In augustus is de rente gestegen naar 8,2 procent. De bouw van eengezinshuizen zal daardoor de komende maanden worden gedrukt.

De publieke bouwsector viel 5 procent terug in juli. De voorgaande maand waren veel projecten begonnen, in juli was er nog niet veel nieuw werk. De bouw van riolen zakte met 25 procent, de bouw van wegen en bruggen daalde met 10 procent en werk aan rivieren en havens viel 5 procent terug. Men blijft echter zeer actief bouwen aan waterleidingen; de activiteiten in die sector stegen met 28 procent. Er is vraag naar waterleidingen om oude systemen te vervangen en om nieuwe projecten aan te sluiten.

De bouw van elektriciteitscentrales is ook een stijgende activiteit. In juli steeg die sector met 64 procent, onder meer doordat werd begonnen met de bouw van een centrale met een waarde van 390 miljoen gulden in Oregon en een van 370 miljoen in Virginia. Volgens Murray is de bouw van elektriciteitscentrales de afgelopen vijf jaar gedaald vanwege de onzekerheid over de deregulering van de elektriciteitslevering in de VS. Die onzekerheid is nu voorbij en hij verwacht een voortdurende groei in de sector.

De niet-residentiele bouw steeg met 5 procent in juli naar 300 miljoen gulden. De bouw van scholen trok aan na het begin van de vakanties en bovendien komen er meer leerlingen. De scholenbouw steeg daardoor met 24 procent.

Opslagplaatsen

De Amerikaanse economie blijft het goed doen en daardoor wordt er meer gekocht. De bouw van opslagplaatsen steeg daardoor met 22 procent, de kantorenbouw met 16 procent, aan winkels en winkelcentra werd 3 procent meer gebouwd en de bouw van bioscopen en sporthallen steeg met 2 procent.

De hotelbouwsector blijft daarentegen zwak. Het aantal nieuwe projecten daalde met 17 procent. De fabrieksbouw daalde met 17 procent, de bouw van ziekenhuizen met 11 procent, van gerechtsgebouwen en politiebureaus met 12 procent en van kerken met 13 procent. Het openbaar vervoer telde 3 procent minder projecten.

Reageer op dit artikel