nieuws

‘Bijdrage Rijk aan vernieuwing riolen’

bouwbreed Premium

DEN HAAG (ANP) – Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks wil dat het Rijk meebetaalt aan de torenhoge kosten voor de verbetering van het rioolstelsel. Veel riolen zijn dringend aan vervanging toe en moeten voldoen aan nieuwe milieueisen. De kosten worden geschat op 10 tot 16,5 miljard gulden tot 2005.

Volgens PvdA, CDA, D66 en GroenLinks kunnen de gemeenten die miljardeninvesteringen niet alleen opbrengen. PvdA-Kamerlid Noorman becijferde tijdens overleg met het kabinet dat 7,5 miljard gulden nodig is voor de vervanging of vernieuwing van het rioolstelsel. Verder is met de aanpassingen als gevolg van nieuwe milieueisen nog eens 9 miljard gulden gemoeid. Dit laatste bedrag moet tenminste gedeeltelijk voor rekening van het Rijk komen, aldus Noorman.

Staatssecretaris Vermeend van Financien wil niet meer toezeggen dan dat het kabinet nog dit jaar meer inzicht zal verschaffen in de precieze kosten van de rioolproblematiek. “Op dit moment is er echter geen sprake van dat het kabinet een rijksbijdrage overweegt”, zei hij.

Reageer op dit artikel