nieuws

Betonmortelindustrie werkt aan milieuzorg

bouwbreed

gouda – De betonmortelbedrijven zijn druk bezig met het opstellen van milieuzorgplannen. Dat constateert de certificatie-instelling Stichting BMC in haar jaarverslag over 1998. Drie ondernemingen hebben in dat jaar hun milieuzorgplan laten certificeren.

Alle drie ondernemingen zijn van Pioneer. Enkele jaren geleden was Pioneer Beton Netherlands te Zwijndrecht ook al het eerste bedrijf met een door de stichting BMC uitgegeven systeemcertificaat. Blijkbaar is certificatie een vast onderdeel van het beleid van dit van oorsprong Australische bedrijf. De rest van de Nederlandse betonmortelindustrie zou er een voorbeeld aan kunnen nemen. Het is immers de bedoeling, dat alle ondernemingen een bedrijfsmilieuzorgplan opstellen en laten certificeren. Dat is een uitvloeisel van het ‘mileubeleidsadvies betonmortel- en betonproductenindustrie’, het door de branche en de overheid ondertekende convenant.

Volgens ing. C. Souwerbren van de Stichting BMC is de betonindustrie wel druk bezig met de bedrijfsmilieuzorg. “Er is een dik handboek verschenen en we verwachten in de komende jaren een toenemend aantal aanvragen voor de certificatie van milieuzorgsystemen.”

Veiligheid

De Stichting BMC is de enige certificerende instelling voor betonmortelbedrijven in Nederland, aldus Souwerbren. Dat zijn er ongeveer 190, waarvan vijf of zes niet beschikken over een productcertificaat of attest van de BMC. Tot en met 1998 hebben vijftien ondernemingen een kwaliteitssysteemcertificaat verworven, onder andere de drie van Pioneer. Al deze bedrijven zijn opgenomen in de lijst van goedgekeurde bedrijven en gecertificeerde producten. De voorbereiding van veiligheidscertificaten (VCA) is vergevorderd. De eerste aanvraag is in behandeling.

De BMC heeft in 1998 geexperimenteerd met een nieuw systeem voor de externe controle. De bedrijven zullen tweemaal in plaats van eenmaal per jaar worden bezocht. Het aantal bezoeken is minder indien het bedrijf beschikt over een gecertificeerd kwaliteitssysteem. Volgens Souwerbren maakt een gecertificeerd milieuzorgsysteem het makkelijker om een vergunning van de provinciale overheid te verkrijgen.

Reageer op dit artikel