nieuws

Ashland lijft Deense Superfos in

bouwbreed Premium

kopenhagen – Het Amerikaanse concern Ashland neemt het Deense Superfos over. Dat staat zo goed als vast nu de raad van bestuur van Superfos de aandeelhouders heeft geadviseerd het bod van Ashland te aanvaarden.

Dit in augustus uitgebrachte bod werd dezer dagen vlak voor het verstrijken van de termijn met 300 miljoen kroon (90 miljoen gulden) verhoogd. De Amerikanen zijn bereid 4,7 miljard kroon (1,4 miljard gulden) te betalen voor Superfos, dat zich in de USA onder meer bezighoudt met wegenaanleg en asfaltproductie (Superfos Construction, met 4200 medewerkers). Hiermee werd vorig jaar een omzet gehaald van omgerekend 1,26 miljard gulden en een resultaat van 96 miljoen. Nog eens 720 miljoen aan omzet realiseerde Superfos met de vervaardiging van emballage (Superfos Packaging) en chemicalien (Superfos Chemicals).

Ashland Inc., een aan de beurs van New York genoteerde onderneming, is eveneens actief in de gww en de chemische industrie, alsmede in de energiesector. Het concern heeft een omzet van 6,5 miljard dollar. De Amerikanen zijn vooral geinteresseerd in Superfos Construction en het minst in Superfos Packaging, dat daarom waarschijnlijk wordt doorverkocht.

Superfos Construction was tot voor kort ook werkzaam in de Europese wegenbouw- en asfaltbranche, maar deze bedrijfsonderdelen werden in februari van de hand gedaan aan het Zweedse aannemersconcern NCC. De meeste grootaandeelhouders van Superfos hebben zich in positieve zin uitgelaten over het nieuwe bod van Ashland.

Reageer op dit artikel