nieuws

APW neemt asfaltmenger in gebruik

bouwbreed

westerbroek – Asfalt Productie Westerbroek (APW) in Westerbroek heeft een nieuwe asfaltmenginstallatie in gebruik genomen.

Het gaat om een zogenaamde flexibele chargemenger met een capaciteit van 250 ton asfalt per uur. Dat is vijftig meer dan normaal. Het bijzondere aan de installatie is verder dat verschillende asfaltmengsels, in totaal 1000 ton verdeeld over twaalf compartimenten, voor de duur van 24 uur kunnen worden opgeslagen.

Bijkomende voordelen van de menger zijn dat vijftig procent oud asfalt aan het nieuwe asfalt kan worden toegevoegd. Verder is nu alles geautomatiseerd en zijn de drukknoppen vervangen door een monitor met een ‘touch screen’.

De menger kan zowel aan de linker- als aan de rechterkant worden bestuurd, doordat zich aan beide zijden een bedieningsunit bevindt. Een laatste pluspunt is dat de bitumentanks (vijf stuks met een inhoud van ieder 80 kubieke meter) elektrisch worden verwarmd in plaats van met gas. Dat levert een aanzienlijke energiebesparing op en tevens wordt de uitstoot CO2 beperkt.

APW heeft gekozen voor een hoog gestelde menger. De menger is als het ware op de eindsilo gebouwd. De totale installatie heeft daarmee een hoogte van veertig meter gekregen.

Teruggang

Volgens APW is er de laatste jaren sprake van een teruggang in het aantal asfaltinstallaties. In 1980 waren er nog 115 installaties aangesloten bij APW. Nu zijn dat er nog slechts 72. Verder is de gemiddelde capaciteit van de installaties gestegen van 150 ton per uur naar 200.

De locatie van APW in Westerbroek beslaat tien hectare. APW heeft gekozen voor deze locatie in de gemeente Hoogezand-Sappemeer omdat van hier uit het hele werkgebied, bestaande uit de provincie Groningen en de kop van de provincie Drenthe, kan worden bestreken. De asfaltproducent beschikt over een eigen loskade aan het Winschoterdiep waar de grondstoffen per schip worden aangevoerd.

Reageer op dit artikel