nieuws

Amsterdam eert Schaefer en Heerma

bouwbreed

amsterdam – Amsterdam eert twee vermaarde wethouders met een brug. De tweede verbinding van het Java-eiland naar het ‘vasteland’ wordt genoemd naar Jan Schaefer. De brug van het Zeeburgereiland naar IJburg gaat de Enneus Heerma-brug heten.

Wethouder Stadig maakt het vernoemen van beide wethouders donderdag bekend bij het slaan van de eerste paal voor de Schaeferbrug.

De nieuwe brug naar het Javaeiland overspant de 215 meter brede IJ-haven. Van landhoofd tot landhoofd is de brug – naar ontwerp van de Amsterdamse architect Ton Venhoeven – 280 meter lang. Het is geschikt voor alle soorten verkeer. De constructie vraagt 2400 kuub gewapend beton en ongeveer 2000 ton staal. Eind oktober 2000 verwacht de bouwcombinatie Javabrug, een samenwerking van Ballast Nedam Beton en Waterbouw en Hollandia de brug te kunnen opleveren. Kosten: ruim 20 miljoen gulden.

De brug loopt door het pakhuis Willem de Zwijger. Om het brugdek door het pakhuis te kunnen voeren wordt een opening van twee pakhuisverdiepingen aangebracht.

Reageer op dit artikel