nieuws

Amerikaanse bedrijven tuk op ‘ster’ voor zuinig gebouw

bouwbreed Premium

dallas – Stookolie, aardgas, elektriciteit, kolen. Al deze brandstoffen zijn redelijk goedkoop in de Verenigde Staten. In het verleden hadden bouwers daarom nauwelijks een aansporing om efficient te bouwen. Maar de situatie is aan het veranderen.

Als de prijzen van brandstoffen naar Europese niveaus stijgen, wordt efficient energiegebruik een economische noodzaak.

Om bouwers te stimuleren energiebewust te worden, heeft de Amerikaanse regering een speciaal programma ingesteld om efficiente gebouwen te belonen met een onderscheiding: de Energy Star.

Projectontwikkelaars kunnen inloggen op een speciale website (www.lbselbse.org). Ze vinden daar een speciaal programma waarmee zij de efficientie van een gebouw kunnen bepalen. Zij moeten allerlei gegevens invoeren over energieverbruik, bouwmethode, afmetingen en materialen. Ook moet worden ingevoerd waarvoor het gebouw wordt gebruikt (kantoren, winkels). Het programma vergelijkt die gegevens – die geheim worden gehouden, verzekert de Environmental Protection Agency (EPA), de Amerikaanse milieudienst – met soortgelijke gebouwen in de VS, waarbij het programma de verschillen in klimaat compenseert.

Oorkonde

De berekening, gebaseerd op een jaar lang energieverbruik, levert uiteindelijk een getal op tussen de 0 en de 100. Een gebouw dat meer dan 75 punten haalt, wordt als efficient beschouwd en krijgt een oorkonde. De gegevens die in het computerprogramma worden ingevoerd moeten overigens wel ter plekke worden gecontroleerd door een onafhankelijke onderzoeker voordat een gebouw de energie-ster krijgt.

De EPA schat dat een gemiddeld kantoorgebouw in de VS 30 tot 35 procent efficienter moet worden gemaakt om voor een Energy Star in aanmerking te komen. Forse verbeteringen kan men bereiken door onder andere betere isolatie en het installeren van efficientere ramen.

Trots

Bouwondernemingen zijn behoorlijk trots op deze onderscheiding. Harwood Management in Dallas, Texas, was bijvoorbeeld zo verguld met de hoogste score (99) voor het Centex Building dit jaar, dat de directie een persbericht uitgaf om daar de aandacht op te vestigen.

Alle partijen, regering en bouwers, benadrukken dat gebouwen die minder energie verbruiken voor iedereen belangrijk zijn. . Doug Walker, directeur van Harwood, verklaarde onlangs bij de uitreiking van de eerste Energy Star-onderscheidingen dat een efficient gebouw “leidt tot lagere huren of minder extra kosten voor de klant”. Harwood gebruikt de besparingen om zijn huurders meer diensten te verlenen.

De EPA verwacht dat steeds meer bouwers energiebewust zullen worden, waardoor de waarde van een Energy Star-onderscheiding zou kunnen afnemen. De normen voor het programma worden daarom elke drie jaar opgeschroefd. De eerste bijstelling komt volgend jaar.

Reageer op dit artikel