nieuws

Amerika ‘vermomt’ nieuwe, kleine elektriciteitscentrales

bouwbreed Premium

new york – In de Verenigde Staten zijn grote elektriciteitscentrales tegenwoordig uit den boze. De nieuwste trend is om op veel plaatsen kleine centrales te bouwen.

Maar zelfs kleine centrales moeten veel weerstand overwinnen bij het publiek. Centrales hebben nog steeds een slechte naam. Men denkt ogenblikkelijk aan lawaaierige en zwarte rook uitbrakende complexen. Om dit beeld te veranderen gaan elektriciteitsbedrijven en architecten centrales vermommen. Zo zal Reliant Energy binnenkort beginnen met de bouw van een centrale van 500 megawatt in een landbouwgebied in Illinois. De centrale zal eruitzien als een grote boerenschuur. Bij de schuur verrijzen silo’s. Maar in dit geval zal daarin geen graan worden opgeslagen. Ze vormen het omhulsel van de schoorstenen. Elders worden kleine centrales op andere manieren verstopt.

De mogelijkheid om kleinere, en daardoor speelsere, elektriciteitscentrales, te kunnen bouwen is het resultaat van twee ontwikkelingen: de weerstand tegen kernenergie en het opheffen van het monopolie van de grote elektriciteitsbedrijven.

Sinds het ongeluk met de centrale bij Three Mile Island twintig jaar geleden is de angst van het publiek voor straling en andere gevaren verbonden aan radioactiviteit nooit meer verdwenen. Door de eis van extra veiligheidsmaatregelen en hoge verzekeringspremies is kernenergie onbetaalbaar geworden. Bovendien is de markt voor elektriciteit vrijgegeven in de VS. De concurrentie op het gebied van stroomvoorziening begint op gang te komen. Sinds 1990 is de vraag naar elektriciteit in Amerika met 17 procent gestegen, maar de capaciteit is maar met 0,06 procent toegenomen. Omdat elektriciteit slecht te vervoeren is, komt er vraag naar kleinere centrales dichtbij huizen en kantoren.

Reageer op dit artikel