nieuws

Abe Lenstrastadion krijgt nieuw soort veldverwarming

bouwbreed Premium

heerenveen – A.P. van den Berg BV in Heerenveen gaat voor de tweede keer dit jaar een voetbalveld verwarmen. De wereldprimeur van het nieuwe veldverwarmingssysteem was deze zomer voor de Nijmeegse club NEC. Nu speelt de onderneming een thuiswedstrijd in het Abe Lenstrastadion. Het werk wordt uitgevoerd door Van den Berg Duurzame Energie, met ingenieursbureau Oranjewoud en Verbakel/Bomkas als onderaannemers.

In tegenstelling tot het veld in Nijmegen wordt hier een ander systeem toegepast. In De Goffert zijn aanvoer- en retourleidingen aan een kant van het veld aangebracht, volgens het Tiggelmansysteem. In Heerenveen wordt de Brinkman-Tiggelmanmethode toegepast. Deze variant laat de aanvoerleiding onder de middenstip doorlopen, terwijl achter beide doelen een retourleiding loopt.

“Dat levert twee voordelen op”, legt ir. A.P. van den Berg uit. “Je hebt kortere verwarmingsleidingen tussen de hoofdleidingen. En daarnaast kun je ook de helft van de bodemverwarming uitschakelen, zodat aan de schaduwkant meer warmte wordt aangevoerd.”

Dat houdt in dat het veld een egaler kwaliteit krijgt en dus beter bespeelbaar wordt, een wens van de KNVB. Die wil niet meer dat wedstrijden worden afgelast vanwege een slechte veldkwaliteit.

Verbouwing

Voorlopig wordt het Abe Lenstrastadion nog niet voorzien van de nieuwe verticale bodemwarmtewisselaars (VBWW’s) die Van den berg begin dit jaar introduceerde. De voetbalclub denkt namelijk aan een grondige verbouwing van het stadion. Wel verwacht de Heerenveense ondernemer dat bij de verbouwing zijn bodemwarmtewisselaars zullen worden toegepast.

Hierbij gaat het overigens al weer om een nieuwe type bodemwarmtewisselaar, dat volgens Van den Berg “grandioze perspectieven biedt”. De patentaanvragen zijn de deur al uit.

Inmiddels is de ondernemer ook druk bezig het veldverwarmingssysteem te verbeteren. Nu wordt gebruik gemaakt van een gewone buis. Binnenkort verwacht Van den Berg op de markt te komen met een buis die aan de onderkant geisoleerd is door middel van een luchtkamer. Deze moet ervoor zorgen dat geen warmte verloren gaat. De patenten voor deze vinding zijn al verleend.

Controleren

Toepassing van de nieuwe buis vergt een andere methode om de buizen in de grond aan te brengen, realiseerde de uitvinder zich. “We moeten dat proces kunnen controleren om te voorkomen dat de buis draait en met de isolatie naar boven komt te liggen.”

Daarvoor ontwikkelde Van den Berg een nieuwe machine. De nieuwe apparatuur maakt met een wiel een gleuf van 25 millimeter breed en 25 centimeter diep. Een tweede wiel geleidt daarna de buis in de grond, met de luchtkamer aan de onderkant. Door de veerkracht van de bodem trekt de gleuf vanzelf weer dicht. Ook dit apparaat is gepatenteerd.

De geisoleerde buis verhoogt volgens de ondernemer het rendement van het systeem met ongeveer eenderde, want er verdwijnt geen warmte nutteloos in de grond.

Reageer op dit artikel