nieuws

ZZP-organisaties kruisen degens voor rechter

bouwbreed

den haag – Twee belangenorganisaties voor zelfstandigen zonder personeel zijn elkaar in de haren gevlogen. De gemoederen zijn zo hoog opgelopen dat Samenwerkingsverband voor Vaklieden (SVV) de Stichting Belangen Organisatie Zelfstandigen Zonder Personeel (SBO ZZP) voor de rechter sleept.

Aanleiding is een persbericht van SBO ZZP. “In het persbericht wordt een onterechte veronderstelling van zaken geschetst”, zegt Ben Gent van het (SVV). “We gaan er zonder meer vanuit dat de zaak voor ons goed afloopt.” Het gewraakte persbericht werd op 19 juli door SBO ZZP verspreid. De Rotterdamse belangenorganisatie stelt dat er malafide werkbemiddelaars zijn die 20 tot 30 procent over de omzet van de ZZP-ers berekenen voor hun diensten. Volgens SBO ZZP is 10 een gangbaar percentage. Volgens SBO ZZP zijn er in Nederland tientallen bedrijven die oneigenlijk de administratie en de werkbemiddeling van ZZP-ers doen. “Daar gaan wij tegen optreden”, stelde B.L. Kloostra, bedrijfsadviseur van SBO ZZP, eerder in deze krant.

In het persbericht wordt SVV neergezet als zo’n malverserende organisatie. Een onderbouwing voor deze aantijging vormt een gewonnen rechtszaak door een zzp-er tegen SVV. Namens een zzp-er, die ook voor de rechter in kort geding wordt gebracht, spande SBO ZZP een zaak aan tegen deze bemiddelaar. De uitkomst daarvan was dat SVV 75.313 gulden moet betalen.

In de dagvaarding stellen de advocaten van SVV dat het persbericht en de publicatie in deze krant ‘op geen enkele wijze in overeenstemming zijn met de werkelijkheid’. Om hun eisen kracht bij te zetten, eisen ze een excuusadvertentie in Cobouw en een schadevergoeding van 50.000 gulden.

Reageer op dit artikel