nieuws

Zwolle: stad voor initiatiefnemers?

bouwbreed Premium

Het staat in hemelsblauwe letters op de website van de gemeente Zwolle: ‘Stad voor initiatiefnemers’. Komen die initiatieven ook in de bouw tot uiting? De gemeentelijke website geeft geen antwoord op die vraag.

De Bouwberichten die Cobouw dagelijks plaatst, tonen daarentegen dat er wel degelijk het een en ander gaande is in Zwolle. Stadshagen, het nieuwe stadsdeel aan het Zwarte Water, groeit bijvoorbeeld gestaag. Minder opvallend, maar niet minder belangrijk, zijn de ontwikkelingen rond het bedrijventerrein Hessenpoort langs de A28. Rond 2010 moet het een toplocatie zijn voor met name transportbedrijven, maar hoe is het er nu? “Het begint flink vorm te krijgen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “De infrastructuur is voor een groot deel gereed. En bovendien bestaat er vanuit het bedrijfsleven voldoende belangstelling om zich hier te vestigen. We zijn dan ook in onderhandeling met diverse ondernemers.”

Maar Zwolle heeft niet alleen oog voor het nieuwe. Zo heeft het Bouwkundig Facilitair Bureau Zwolle BV een plan gemaakt om het negentiende-eeuwse Dominicaner klooster aan de Assendorpstraat te restaureren. Het gaat daarbij om een ingrijpende opknapbeurt van met name de gevel. Het schilderwerk wordt aangepakt, het dak wordt waar nodig vernieuwd en de glas-in-loodramen krijgen een grote beurt. Al met al is er voor anderhalf jaar werk.

Ook het particulier initiatief laat in Zwolle van zich horen. Zo ontwikkelde John van Dijk van architectenbureau Moritz een nieuw verwarmingsconcept. Het gaat om een glazen wand waarin convectoren zijn aangebracht. Deze verwarmingselementen zijn zichtbaar en vormen als het ware een decoratie.

“Het was aanvankelijk een eenmalige ontwerp voor een sportclub”, aldus Van Dijk. “Tot onze verbazing slaat het echter ook elders aan. We gaan hetzelfde concept in ieder geval toepassen in een kantoorgebouw dat we ontwikkelen. Daarnaast hebben we verschillende reacties gehad van andere geinteresseerden. Of het echt op grote schaal zal worden gebruikt, kan ik nu nog niet zeggen.”

Reageer op dit artikel