nieuws

Ziekenhuis mag werkende sneller helpen

bouwbreed

den haag – Werkenden mogen in een ziekenhuis sneller worden geholpen dan mensen zonder baan. Voorwaarde is dat die hulp niet ten koste gaat van de reguliere gezondheidszorg. Minister Borst (Volksgezondheid) stuurt hierover een voorstel naar de Tweede Kamer.

De extra hulp voor werkenden moet worden betaald door de werkgevers. Het bedrijfsleven heeft op de snellere behandeling sterk aangedrongen. Werkgevers vinden het vervelend dat zij hun werknemers soms lang kwijt zijn, doordat die op een wachtlijst voor een medische behandeling staan.

Psychische stoornissen en bewegingsaandoeningen zijn de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Voor beide aandoeningen bestaan lange wachttijden. Minister Borst verwacht dat werknemers door de nieuwe aanpak eerder aan het werk kunnen. Het percentage ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid kan dan dalen.

Het is de bedoeling dat de zorginstellingen samen met de arbodiensten een gedragscode opstellen. Daarin moet worden vastgelegd dat de extra activiteiten niet ten koste gaan van de zorg aan niet-werkenden. De Inspectie voor de Volksgezondheid houdt toezicht op de extra activiteiten. De wachttijd voor gewone behandelingen in de zorginstellingen moeten binnen aanvaardbare grenzen blijven.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer vindt het kwalijk dat Borst op de commerciele toer gaat. “Liever hadden we gezien dat zij de wachtlijsten aanpakt voor iedereen.”

Reageer op dit artikel