nieuws

Zeeuwse aannemer genoemd in Duits smeergeldschandaal Directeur Sagro spreekt beschuldigingen tegen

bouwbreed Premium

bonn – Sagro Aannemingsmaatschappij Zeeland in ‘s-Heerenhoek wordt ervan verdacht 336.000 gulden smeergeld te hebben betaald om te kunnen slopen op de beruchte Schurmannbouw in Bonn. Het Duitse weekblad Stern meldt in zijn uitgave van donderdag dat het geld is betaald aan de in juni gearresteerde gemeentesecretaris Dieter Diekmann.

De arrestatie van Diekmann lijkt een sneeuwbaleffect te hebben. Getroffen door de smeergeldaffaire zijn eveneens de Beierse verzekeringstopman Klaus Dieter Schweckert en de Bonner bouwondernemer Berthold Kaaf.

Volgens redacteur Jorg Schmitt is voor justitie in Bochum duidelijk dat Sagro 300.000 mark aan Diekmann heeft betaald. Bouwconcern Dyckerhoff betaalde andermaal 250.000 mark, waardoor de gemeentesecretaris voor de herstelwerkzaamheden in de Schurmannbouwput in totaal zelf zo’n 616.000 gulden in zijn zak stak.

‘Pertinent onwaar’

Directeur Johan de Jonge van Sagro is onthutst over de publicatie morgen in het Hamburger magazine Stern. “Er klopt helemaal niets van dat we smeergeld betaald hebben. Dat hebben we nooit gedaan. Degenen die de beschuldiging van smeergeld verspreiden, moeten daar andere bedoelingen mee hebben. Het bericht is pertinent onwaar”, aldus De Jonge.

Op de vraag of hij een idee heeft hoe de aantijging in de wereld is gekomen, antwoordt directeur De Jonge: “Wij hebben inderdaad sloopwerkzaamheden verricht op de Schurmannbouw in Bonn. Maar we waren niet alleen. Het sloopwerk is samen uitgevoerd met Hesper, een bedrijf uit de regio Dusseldorf. Ik weet wel dat wij in ieder geval geen smeergeld betaald hebben aan die gemeentesecretaris”.

Badkuip

De Schurmannbouw bezorgt de Hollandsche Beton Groep nog steeds veel kopzorgen. De beoogde nieuwe Bondsdag veranderde bij overstromingen in de winter van 1993/1994 in een Bonner badkuip, waarna een complexe touwtrekkerij begon over het betalen van de schade. De rechter wees de Duitse bondsregering na jaren van procederen aan als eerstverantwoordelijke. Die op zijn beurt stelt hoofdaannemer HBG verantwoordelijk. De schadeclaims zijn inmiddels al opgelopen tot boven de zevenhonderd miljoen gulden. Waar aanvankelijk de nieuwe Duitse Bondsdag zijn intrede zou doen, moet eind 2001 het nieuwe onderkomen van de nu nog in Keulen zetelende zender Deutsche Welle worden opgeleverd. Bij de saneringswerkzaamheden na de overstromingen bleek de Hollandsche Beton Groep het fundament op een zware vliegtuigbom gebouwd te hebben.

Goed verdiend

Gemeentesecretaris Dieter Diekman wordt door justitie in Bochum verweten betrokken te zijn bij tal van smeergeldaffaires. Niet alleen ontving hij tonnen voor de Schurmannbouw, maar de topambtenaar verdiende persoonlijk ook goed aan de verkoop van het bondsministerie voor Ontwikkelingssamenwerking aan de Friedrich-Ebert Allee in Bonn. Van bouwleeuw Berthold Kaaf ontving hij volgens justitie meerdere honderdduizenden guldens.

Verzekeringsmaatschappij Bayerische Beamten Versicherungen heeft zijn in Oostenrijk gearresteerde topman Klaus Dieter Schweickert van al zijn functies ontheven en formeel met ziekteverlof gestuurd. Schweickert wordt ervan verdacht zeker acht miljoen gulden smeergeld te hebben ontvangen van bouwondernemer Kaaf.

Reageer op dit artikel