nieuws

Zandwinningsbedrijf verliest geding Lutine

bouwbreed

leeuwarden – Duikers kunnen rustig verder gaan met het onderzoek naar het wrak van het goudschip Lutine in de Noordzee. De rechtbank in Leeuwarden bepaalde dat er geen reden is de monumentenstatus van het scheepswrak op te heffen.

Zand- en schelpwinningsbedrijf De Waddenzee eiste voor de bestuursrechter dat de monumentenstatus opgeheven moest worden. Het bedrijf wil graag zand en schelpen winnen bij het wrak. Maar volgens de rechtbank is er geen sprake van een spoedeisend belang en kan het bedrijf ook op andere plekken zand en schelpen winnen.De Lutine zonk in 1799 in de Waddenzee, daarbij kwamen 270 mensen om het leven. Van het goud dat aan boord zou zijn, is nooit iets teruggevonden. De amateur-archeoloog A. Duijf zoekt momenteel naar de laatste resten van de Lutine. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels