nieuws

Woningstichting verbrak terecht samenwerking met huurders

bouwbreed

sittard – De Woningcorporatie WVS in Sittard heeft, na een conflict met de Huurders Belangenvereniging Sittard (HBS), in juni 1999 terecht de samenwerking verbroken. President A. Adelmeijer van de rechtbank in Maastricht deed deze uitspraak in het kort geding dat de belangenvereniging aanspande.

Reden voor het verbreken van de samenwerking was het vermoeden van fraude en valsheid in geschriften. Hiervan werd aangifte gedaan bij justitie in Maastricht. Gelijktijdig blokkeerde de WVS de subsidie aan de HBS voor 1999.

Volgens President Adelmeijer is het niet onredelijk dat WVS een financieel jaarverslag van de huurdersclub eiste, voordat voor 1999 subsidie verstrekt werd. Dat jaarverslag, dat door een onafhankelijk accountant moet worden goedgekeurd, heeft WVS nooit ontvangen. HBS beweert dat de papieren, die nodig zijn voor het jaarverslag, in beslag zijn genomen tijdens een inval van justitie.

“Dat betekent echter niet dat de WVS subsidie moet verstrekken als HBS die niet verantwoorden kan”, stelt Adelmeijer. Het verbaast de rechter dat de HBS slechts achthonderd leden telt terwijl WVS ruim zesduizend woningen verhuurt. Adelmeijer vindt dat de HBS geen representatieve vertegenwoordiger van de huurders is.

Een andere eis om J. Thomas uit de raad van toezicht van de WVS te verwijderen, is eveneens afgewezen. Thomas vertegenwoordigt de HBS in dit instituut. Hij is door de huurders geroyeerd omdat hij voor het ontslag op staande voet stemde van directeur R. Buschman. Adelmeijer noemt dit geen reden om zulke maatregelen te nemen.

Reageer op dit artikel