nieuws

Spaanse baksteen is vrijwel niet meer te betalen

bouwbreed

madrid – De bouwsector in Spanje leidt onder een explosieve toename van de prijs van baksteen.

In Catalonie (Noordoost-Spanje) is de baksteenprijs de laatste anderhalf jaar met maar liefst 176 procent gestegen. Kostte een baksteen vorig jaar nog 16 cent, nu ligt de prijs op 44 cent.

De Catalaanse vakbond van werkgevers in de bouwbedrijven, waarbij drieduizend ondernemingen zijn aangesloten, wijst met een beschuldigende vinger naar de steenfabrikanten en distributeurs. Zij hebben zich regionaal georganiseerd om aan de enorme vraag naar baksteen te kunnen voldoen.

De toename van deze vraag wordt veroorzaakt door een ware ‘boom’ in de Spaanse bouwsector. Sinds de peseta verankerd zit in de euro heeft de hypotheekrente in Spanje de laagste stand bereikt. Omdat de economie twee keer zo hard groeit als het Europese gemiddelde, is het aantal bouwprojecten in Spanje fors toegenomen. Hierdoor komt de levering van baksteen in de problemen. Dit leidt vervolgens tot vertraging van bouwprojecten waardoor schadeclaims dreigen.

Monopolie

De vakbond klaagt bovendien dat de samenwerking tussen steenfabrikanten en distributeurs leidt tot monopolievorming op de regionale markten. Het wordt bouwbedrijven onmogelijk gemaakt hun materialen uit andere regio’s te betrekken. Ze zien zich geconfronteerd met het kunstmatig opdrijven van de prijzen.

De vakbond heeft inmiddels contact gezocht met steenfabrieken in Zuid-Frankrijk. Door de lagere prijs van Franse baksteen zijn de bouwbedrijven volgens de vakbond goedkoper uit, ondanks het feit dat de transportkosten een stuk hoger zullen uitvallen.

In de provincie Toledo (Midden-Spanje) hebben 27 steenfabrieken inmiddels een consortium gevormd om het hoofd te kunnen bieden aan de enorme vraag naar baksteen. Volgens een woordvoerder van dit consortium is de bouw in Spanje – waarbij gebruik wordt gemaakt van baksteen – het laatste jaar verdrievoudigd. Om die reden hebben de bedrijven besloten samen te gaan werken teneinde de productie beter te kunnen verdelen.

Reageer op dit artikel