nieuws

Snelle tram ontsluit Wateringse Veld

bouwbreed

den haag – Inwoners van de Haagse nieuwbouwlocatie Wateringse Veld zijn niet langer alleen maar op eigen vervoer aangewezen. In tegenstelling tot veel andere Vinex-locaties kunnen zij gebruik maken van een ‘snelle’ tram.

De tram, lijn 17, brengt hen vanaf maandag in veertig minuten naar het eindpunt Den Haag CS en doet onderweg nog Den Haag HS en station Rijswijk aan. De verwachting is dat dagelijks 9000 reizigers van deze voorziening gebruik maken. op jaarbasis zo’n 7,5 miljoen. In 2003 is de lijn ook doorgetrokken naar een nog te ontwikkelen bedrijventerrein aan de zuidwestkant van Wateringse Veld.

Het traject van lijn 17 werd met 7,7 kilometer verlengd. Een ingreep waarmee 140 miljoen gulden was gemoeid. Het trace is toegerust op hoogwaardig openbaar vervoer: snel en comfortabel. De tram moet in de toekomst plaatselijk een snelheid van 35 kilometer per uur kunnen bereiken.

In totaal werden voor de kleine acht kilometer zo’n twintig bestekken uitgeschreven. Voor de opdrachtgever van de infrastructuur, stadsgewest Haaglanden, betekende dat vooral veel coordinatie. Hans van Greuningen, hoofd Uitvoering van stadsgewest Haaglanden, spreekt dan ook van een leerproces. “Het scheiden van de spoorse en civiele bestekken is een achterhaalde constructie, dat moeten we integreren. In het vervolg zullen we dan ook bestekken uitschrijven voor langere trajecten.”

Lijn 17 is overigens niet de enige tram die Wateringse Veld ontsluit. Ook lijn 9 zal in die richting rijden. Die plannen bevinden zich momenteel in de uitwerkingsfase. Momenteel is in de wijk nog geen vijftien procent van de geplande achtduizend woningen opgeleverd.

Foto: Peter van Mulken

Reageer op dit artikel