nieuws

Slordig slopen fataal voor plafond Zuidplein

bouwbreed Premium

rotterdam – Onzorgvuldig verwijderen van de ophanging is er waarschijnlijk de oorzaak van dat delen van het plafond in het Rotterdamse winkelcentrum Zuidplein vrijdag naar beneden stortten. Wonder boven wonder liepen slechts twee mensen enig lichamelijk letsel op. Was de zaak een uur later in beweging gekomen dan waren er zeker doden gevallen.

Met een daverend geraas kwam afgelopen vrijdagochtend omstreeks half tien het verlaagde plafond naar beneden in een grote hal van winkelcentrum Zuidplein. Platen met een gewicht van zo’n veertig kilogram stortten zeker twaalf meter naar beneden. Elke winkelende voetganger zou weerloos zijn geweest tegen zo veel geweld, maar gelukkig waren er weinig mensen. Het was nog vroeg. Bovendien kondigde de lawine zich aan, waarop de weinige aanwezigen een veilig heenkomen zochten in een van de kiosken op de vloer van de centrale hal.

De eerste platen vielen nog op een bouwsteiger aan de rand van de hal. De neerkomende plafondplaten verplaatsten zich als omvallende dominostenen over de steiger totdat ze over de volle hoogte op de vloer van de hal terecht kwamen.

Reconstructie

Politie, bouw- en woningtoezicht en arbeidsinspectie hullen zich nog in stilzwijgen over de toedracht van het ongeluk. Wie zich echter op de bouwsteiger in de hal waagt, kan wel tot een reconstructie komen.

Vanaf een enorme steiger waren bouwvakkers van aannemer IBC Van Hoorn namelijk bezig het systeemplafond te verwijderen. Het plafond bestond uit verticaal hangende Heraklithe-platen, waarbij niet cement maar magnesiet als bindmiddel is gebruikt. Het gewicht is ongeveer 15 kilogram per vierkante meter. Voeg daarbij de aluminium bekleding waarin de platen zijn gehuld en je komt volgens deskundigen op een gewicht van zo’n 25 kilogram per vierkante meter.

De platen waren met deuvels tot een ruitjespatroon van verticale platen in elkaar geklikt. Het geheel is ongeveer om de meter aan het dak opgehangen met een snelspansysteem. Aan de stalen cannelureplaat aan het plafond zijn ogen gelast. Daarin wordt de haak aan het uiteinde van een stuk draadijzer vastgezet. In de snelspanner aan het andere eind van het draadijzer zit eenzelfde stuk draadijzer geschoven dat is vastgemaakt aan de platen. Het snelspansysteem, met stelveer, kan een belasting van zo’n 80 kilogram dragen.

Overbelasting

De bouwvakkers hadden al zo’n tien meter plafond verwijderd, toen – tijdens een schaftpauze – het resterende deel ineens in beweging kwam. Waarschijnlijk was de ophanging op een paar plaatsen overbelast. Mogelijkerwijs waren al wat snelspanners verwijderd, terwijl de platen die daaraan hingen nog met de deuvels aan de naburige ophanging haakten. Dat zou het knappen van een ophanging kunnen verklaren.

Als een ophanging stuk gaat, kan dat leiden tot overbelasting van de resterende bevestigingen waardoor het overbelasten en bezwijken zich voortzet. Bij het bezwijken zijn soms de puntlassen kapotgegaan waarmee de bevestigingsogen aan het plafond waren gemaakt, op andere plaatsen is de haak aan het draadijzer uitgebogen waardoor het uit het oog is geschoten. De eerste panelen vielen nog op de steiger. Het geraas waarschuwde het publiek dat er iets niet in orde was. Maar zo’n twintig meter verderop bereikte het ‘breukfront’ het plafond waar nog geen steiger onder stond en vielen de plafondplaten twaalf meter naar beneden.

Reageer op dit artikel