nieuws

Personeel failliet Shovel Verhuur voelt zich belazerd

bouwbreed Premium

hellevoetsluis – De dertien medewerkers van Shovel Verhuur Rockanje in Hellevoetsluis zijn verbitterd. Het inmiddels failliete bedrijf blijkt pensioenverplichtingen niet te zijn nagekomen en ook het wao-gat bleek niet meer verzekerd. De directeur zat tot voor kort in de Verenigde Staten en de eigenaar, Wormgoor in Rhoon, is telefonisch onbereikbaar.

Het personeel van Shovel Verhuur komt oorspronkelijk van het bedrijf Meeuwsen Verhuur. Enkele jaren terug ging dit over in Machine Verhuur Oostvoorne (MVO) en later naar Shovel Verhuur Rockanje. En toen ging het fout.

Bij Meeuwsen was voor het personeel buiten de bouw-cao om een eigen bedrijfspensioenregeling afgesloten bij Nationale Nederlanden. MVO zette die regeling voort. Shovel Verhuur daarentegen niet. Het personeel werd hiervan niet op de hoogte gesteld. Het bedrijf bleef op de salarissen echter wel de nodige premies inhouden.

Tabakswinkels

Zowel MVO als Shovel Verhuur zijn onderdelen van Nemoro Beheer Hellevoetsluis, dat als enige eigenaar weer Wormgoor Beheer in Rhoon kent. Onder Nemoro hangen weer tien BV’s, waarvan negen 100 procent eigendom zijn van Nemoro. Die houden zich bezig met de meest uiteenlopende ‘takken van sport’: van tabakswinkels tot verzekeringsbedrijfjes.

Op 17 augustus dit jaar zijn twee van de BV’s failliet gegaan: Shovel Verhuur en Newaro, een verfspuit- en lakkeerinrichting in Rotterdam. Vooral bij Shovel Verhuur kwam de klap hard aan. “Niet te begrijpen”, zegt Jan Arendsman van Het Zwarte Corps. “Van het personeel heb ik begrepen dat het een gezond bedrijf was, waar elke dag normaal werd gewerkt en geld binnenkwam.”

De vakbonden HZC en Bouw- en Houtbond FNV kenden Shovel Verhuur wel. Zij hadden het met het bedrijf al aan de stok over de toepassing van de bouw-cao. “Shovel Verhuur verzorgde voor meer dan 80 procent werkzaamheden die benoemd worden onder de werkingssfeer van de bouw-cao. Ook de kantonrechter in Brielle heeft dit in een tussenvonnis begin februari vastgesteld. Zij gaf Shovel Verhuur echter nog wat tijd met bewijzen te komen dat wij ongelijk hadden.”

Eenheid

Nemoro had destijds aangevoerd dat er een juridische eenheid bestond tussen de verschillende BV’s, waarbij de bouwactiviteiten minder dan vijftig procent waren. “Ze praatten ook maar naar het ze uitkwam. In een ander geval werd er gedaan of het volledig gescheiden eenheden waren. Door het faillissement komt er nu uiteraard geen definitieve uitspraak van de rechter meer.”

Volgens de medewerkers van Shovel Verhuur lijkt het er op z’n zachtst gezegd sterk op dat de eigenaar het bedrijf willens en wetens failliet heeft laten gaan. De bedrijfsleider, die ooit nog heeft overwogen het bedrijf over te nemen, kon geen financiele handelingen meer verrichten. Duidelijk werd wel dat er geld uit de overigens gezonde BV werd gehaald. “En als dat stelselmatig gebeurt, dan valt zelfs de meest gezonde BV om.”

Opvallend is ook dat het machinepark van Shovel Verhuur vlak voor het faillissement ineens verdwenen was. Waar het gebleven is, weet niemand.

Curator mr. J.G. Princen is gezien de versheid van het faillissement niet in staat commentaar te geven. “Over veertien dagen weet ik wellicht meer. Dan althans verwacht de rechtbank mijn rapport.”

Reageer op dit artikel