nieuws

Meer winst voor Wavin Zwolle

bouwbreed Premium

zwolle – Kunststofbuizenfabrikant Wavin heeft de eerste helft van dit jaar een winst gemaakt van 29,6 miljoen gulden. Dat is 53 procent meer dan in dezelfde periode van 1998.

Het concern draaide wel een lagere omzet (825,4 miljoen tegen 872,9 miljoen vorig jaar), vooral door de lagere grondstoffenprijzen. Bovendien werd door een herstructurering van de activiteiten in Zuid-Europa de omzet met tachtig miljoen gulden verlaagd.

Het bedrijfsresultaat geeft een stijging van 33 procent te zien en bedraagt 63 miljoen gulden. Als redenen hiervoor voert de fabrikant verbeterde kostenverhoudingen, geografische herschikking en de grotere rol voor producten met een hogere winstmarge aan.

Over dit jaar verwacht Wavin toch een iets hogere omzet dan de 1,7 miljard van vorig jaar. Dit door de uitbreiding van het productenprogramma en groei uit acquisities. Recent nam Wavin Polybau Limited over, een toonaangevend Britse producent van polyester betonnen afvoergoten.

Ambities

Over de winstverwachting over het hele lopende jaar blijft het concern optimistisch. Directievoorzitter Driessen zei dat een stijging van “ten minste” 25 procent haalbaar moet zijn. Maar de uiteindelijke resultaten zullen in hoge mate afhangen van de huidige stijging van de grondstoffenprijzen, tekent de fabrikant hierbij aan.

Wavin is momenteel de grootste producent van kunststof leidingsystemen in Europa. Het concern telt 4300 werknemers, verspreid over 40 locaties in 23 Europese landen. De ambities reiken echter verder. De in Zwolle gevestigde onderneming streeft naar niet minder dan “het wereldleiderschap”, zo is bij de presentatie nog eens benadrukt.

Verdere groei en overnames moeten hiervoor zorgen. Volgend jaar verwacht directievoorzitter Driessen grotere overnames. Voor 2006 streeft de producent naar een verdubbeling van de omzet tot drie miljard gulden.

Beurs

De bedoeling is om het bedrijf over drie tot vijf jaar naar de Amsterdamse beurs te brengen. Sinds begin dit jaar is de vanuit Londen opererende investeringsmaatschappij CVC grootaandeelhouder van Wavin. Het belang van vijftig procent werd overgenomen van Shell. De andere helft bleef bij de Waterleiding Maatschappij Overijssel. (anp)

Reageer op dit artikel