nieuws

Institutionele bouw VS in gunstig vaarwater

bouwbreed

new york – De waarde van alle nieuwbouw in de VS is in juni met 2 procent gestegen. De totale waarde op jaarbasis bedraagt nu bijna 822 miljard gulden. De activiteiten in de huizenbouw dalen nog steeds, maar de achteruitgang wordt goedgemaakt door uitbreiding van de niet-residentiele bouw en de openbare werken.

Volgens de jongste cijfers van F.W. Dodge steeg de niet-residentiele bouw met 7 procent vergeleken met mei naar een totale waarde van 285 miljard gulden. De bouw van gevangenissen is verantwoordelijk voor een groot deel van de stijging; in vier staten is men begonnen met het bouwen van nieuwe gevangenissen, projecten met een gemiddelde waarde van 140 miljoen gulden elk.

Robert Murray’ vice president voor economische aangelegenheden van Dodge, zegt dat de hele institutionele bouwsector groeit. De situatie is goed, omdat vele staten en steden maar kleine tekorten hebben op hun begrotingen, soms zelfs overschotten. De gezondheid van de nationale economie helpt ook.

Met de utiliteitsbouw gaat het ook goed. Vooral door een stijging met 36 procent voor de aanleg van snelwegen.

De bouw van woonhuizen daalde in juni in totaal met 3 procent vergeleken met mei. De bouw van eengezinshuizen liep terug met 5 procent, maar de bouw van appartementsgebouwen steeg met 18 procent. Deze sector werd gestimuleerd doordat de bouw werd gestart van een flatgebouw van 295 miljoen gulden in New York, een project met een waarde van 200 miljoen gulden in Chicago en een project van 125 miljoen gulden in San Diego. De markt voor appartementsgebouwen is echter kleiner, vandaar dat de hele huizenbouwsector 3 procent terugviel.

De totale bouwactiviteit in de Verenigde Staten in het eerste halfjaar van 1999 was 6 procent hoger dan in dezelfde periode in 1998. De meeste groei vertoonde het noordoosten van het land, waar de activiteiten met 19 procent stegen.

Reageer op dit artikel