nieuws

Hochtief ontkent bedrijfsspionage

bouwbreed Premium

berlijn – Hochtief ontkent ten stelligste bij het verwerven van de bouwopdracht voor de luchthaven van Berlijn gebruik te hebben gemaakt van bedrijfsspionage. De Duitse justitie overweegt dan ook geen strafklacht tegen de onderneming.

Hochtief geeft toe dat op 1 juli in zijn kantoren in Essen en Berlijn rechercheurs op bezoek zijn geweest. Daarbij ging de verdenking echter uit naar onrechtmatigheden bij het Berliner Wirtschafts- und Ingenieursberatungsgesellschaft (WIB). De 180 in beslag genomen ordners werden drie weken later in het bijzijn van Hochtief-advocaten aan een justitieel onderzoek onderworpen. “Justitie heeft uiteindelijk enkele delen gekopieerd. Daarbij waren geen stukken die betrekking hebben op het bod van de IVG”, verklaart Hochtief. Volgens het Essener concern wist concurrent IVG drommels goed dat haar bouwplannen onder ogen zouden komen van Hochtief. “Alle betrokkenen bij het door de IVG bewerkstelligde controleprocedure na de toewijzing waren uitstekend op de hoogte dat met toestemming van de opdrachtgevers zowel Hochtief als de IVG en de projectplanningsmaatschappij inzage konden krijgen in de aanbiedingen..”

Zowel de Duitse bouwminister Muntefering als burgemeester Diepgen van Berlijn suggereert de bouw van de Berlin Brandenburg Airport opnieuw uit te schrijven. Maar het beginnen van een nieuwe procedure leidt echter tot aanzienlijk tijdverlies. Bovendien zijn dan aanzienlijke schadeclaims te verwachten.

Directeur Keitel van Hochtief roept op om het smijten met modder te beeindigen en weer fair met elkaar om te gaan. Zijn mededirectielid Leichnitz bijt echter nog fel van zich af. Hij ziet samenwerking met de projectmaatschappij PPS (belast met de privatisering van de Berlijnse luchthavens) nauwelijks nog zitten.

Reageer op dit artikel