nieuws

Historisch schoolgebouw herbouwd in Michigan

bouwbreed Premium

rottum – De vorig jaar afgebroken – uit 1880 daterende – voormalige basisschool in Rottum (Friesland) wordt binnenkort steen voor steen herbouwd in de Amerikaanse stad Holland (Michigan). De financiering van het project is definitief rond.

Het schoolgebouw komt in Windmill Village te staan, een volledig in Nederlandse stijl gebouwd terpdorp. Het plan, dat een investering van zo’n 100 miljoen gulden vergt, is een initiatief van het Noord-Nederlandse bedrijf Lowlands Management BV.

Dankzij een financiele bijdrage van vier miljoen dollar van de staat Michigan is het plan voor de bouw van een terpdorp in Holland definitief rond. Binnen afzienbare tijd kan worden begonnen met de uitvoer van het project. Holland is ruim 150 jaar geleden gesticht door Nederlandse emigranten. De herinnering aan de Nederlandse cultuur wordt op verschillende manieren hoog gehouden. In de jaren zestig werd bijvoorbeeld een originele Nederlandse molen gekocht en overgebracht naar Windmill Island, een schiereiland in de Macatawa River.

Terpdorp

Jarenlang is de molen een grote publiekstrekker geweest. Een paar jaar geleden begon het bezoekersaantal echter terug te lopen. Op initiatief van Lowlands Management is toen het idee ontwikkeld om bij de molen een origineel Noord-Nederlands terpdorp te bouwen. Het wordt geen openluchtmuseum, maar een nieuwe wijk van de stad. De sfeer van een Nederlands dorp zal er zo goed mogelijk worden gekopieerd: geen brede wegen waar grote auto’s langs kunnen, maar knusse smalle klinkerstraatjes en woningen die dicht tegen elkaar zijn gebouwd.

De woningen worden deels overgebracht vanuit Nederland. Huizen die hier moeten wijken, worden gedemonteerd en vervolgens overgebracht naar Holland. Andere huizen zullen worden gebouwd met originele oude bouwmaterialen. Weer andere woningen zullen compleet nieuw zijn, maar wel naar Nederlandse architectuur. Naast huizen zullen er ook winkels en gebouwen met een museale functie in de wijk komen. In 2007 moet het terpdorp klaar zijn. De belangstelling voor de woningen is enorm. Alle 82 kavels zijn reeds verkocht. Volgens de planning moet het dorp over ruim tien jaar klaar zijn en jaarlijks vele duizenden toeristen trekken.

Reageer op dit artikel