nieuws

GTI trekt zich terug uit Duitsland

bouwbreed

bunnik – Het installatiebedrijf van elektrische- en werktuigbouwkundige installaties GTI gaat zijn Duits avontuur binnen enkele jaren beeindigen. Nu al worden door de Duitse vestiging orders afgerond of overgedragen.

Tot deze stap is besloten omdat de Duitse activiteiten de winst negatief blijft beinvloeden.

Maar ook met de verliesgevende activiteiten bij de Oosterburen – vorig jaar al ter grootte van vijf miljoen gulden – zag het concern kans om in het eerste halfjaar 1999 de omzet met dertig procent te laten stijgen tot 917 miljoen gulden. Een deel van die stijging komt voor rekening van het eind vorig jaar ingelijfde Belgische CEI Electrotec NV.

De positieve gang van zaken leidde tot een sterke verbetering van het resultaat. De nettowinst over de eerste zes maanden van dit jaar bedraagt 22,5 miljoen gulden, een stijging van 31 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar.

De activiteiten in Belgie en Nederland profiteerden van de gunstige marktcondities. De orderportefeuille is onveranderd sterk gebleven. Medio dit jaar bedroeg het nog te verwerken deel van het totale opdrachtenbestand 1,4 miljard gulden.

Recent versterkte GTI zijn positie in de industriele onderhouds- en beveiligingsmarkt door Schrijnemakers Machinefabriek BV en VDP Beveiligingstechnieken BV in te lijven.

Plan 2000

Door deze acquisities en de integratie van CEI Electrotec in de overige bestaande activiteiten in Belgie, verwacht de directie over heel 1999 een nettowinst van circa vijftig miljoen gulden, tien miljoen gulden meer dan vorig jaar, te kunnen halen. Deze verwachting is in lijn met het vorig jaar gepresenteerde Plan 2000, dat inhield de winst in drie jaar tijd te verdubbelen. Over het jaar 2000 zal de winst dus zestig miljoen gulden dienen te bedragen.

De tegenvallende resultaten in Duitsland zullen de winst niet negatief beinvloeden. De directie denkt de inkrimping en afstoting binnen twee a drie jaar zonder extra kosten te kunnen afwikkelen. Nu al is een groot deel van het personeel van de Duitse vestiging al bij andere ondernemingen ondergebracht.

Reageer op dit artikel