nieuws

Greenpeace wil zonnecellen verplicht stellen

bouwbreed

amsterdam – Het ministerie van VROM zou voor alle nieuwbouwprojecten zonnepanelen moeten voorschrijven, bijvoorbeeld via het Bouwbesluit. Volgens Greenpeace Nederland zou zo’n maatregel een structurele jaarlijkse vraag creeren van minstens vijf vierkante kilometer zonnecellen.

De vraag naar zonnepanelen is beperkt, omdat ze duur zijn. Ze zijn duur omdat de productieschaal te klein is en schaalvergroting kan pas als de vraag sterk toeneemt. Een duidelijke patstelling dus. Greenpeace wil daar al geruime tijd wat aan veranderen en gaf KPMG opdracht tot het doen van een onderzoek.

Volgens het bureau is de grootschalige productie van zonnepanelen nu al technisch haalbaar. Voor een concurrerende prijs blijkt een fabriek nodig met een jaarlijkse zonnecelproductie ter grootte van vijfhonderd megawatt-piek, ongeveer drie keer de huidige wereldproductie. Uitgaande van de huidige zonnecellen op basis van kristallijn silicium komt dat neer op ongeveer vijf vierkante kilometer zonnepanelen. In nieuwbouw- en renovatieprojecten zijn alleen al in Nederland jaarlijks meer panelen te verwerken.

Volgens M. Langeman, een van de samenstellers van het rapport ‘Zonne-energie – van eeuwige belofte tot concurrerend alternatief’, zou de overheid vooral de vraag naar zonnepanelen moeten stimuleren. Bijvoorbeeld door de installatie van zonnepanelen verplicht te stellen in het Bouwbesluit. Een andere mogelijkheid is de verdere aanscherping van de energieprestatienorm (epn) voor woningen en utiliteitsbouw, al is het de vraag of dat onherroepelijk zal leiden tot het installeren van zonnepanelen. KPMG lijkt het meeste te zien in de introductie van een energieproductienorm. Die zou een bepaalde mate van decentrale, duurzame energieproductie verplicht moeten stellen.

Reageer op dit artikel