nieuws

Glazen dak eco-huizen zo lek als een mandje Kopers schrikken van onderhoudskosten WNF-woningen

bouwbreed Premium

nieuwegein – Driekwart van de 77 zogenoemde Wereld-Natuur-Fondswoningen in de wijk Galecop in Nieuwegein kampt met ernstige problemen. De daken lekken als gevolg van een ondeugdelijke dakconstructie. De bewoners hebben een advocaat in de arm genomen om bij bouwer HBG een oplossing af te dwingen. HBG zegt in een reactie de oplossing te hebben, maar al maanden te wachten op toestemming van de eigenaren om aan het werk te gaan.

Al tijdens de oplevering van de eerste woningen, begin vorig jaar, werd duidelijk dat er iets mis is met de schuine glazen daken. Dit dak, met daarin zonnepanelen, moet er onder meer voor zorgen dat de woningen een energieverbruik hebben dat zestig procent lager is dan in traditionele woningen. Dat was de belangrijkste voorwaarde van het Wereld Natuur Fonds om met de gemeente Nieuwegein en HBG een samenwerkingsverband aan te gaan.

De lekkages deden zich in het begin vooral voor bij de aansluiting tussen het glas en de opstaande gemetselde rand. Folie en kit moesten dit probleem uit de wereld helpen.

Emmer

De aanpassingen leidden er toe dat de oplevering van de huizen met zo’n twee maanden werd vertraagd, maar het gewenste resultaat bleef uit. Al snel bleek namelijk dat bij hevige regenval het dak nog steeds lekt. “We hebben standaard een emmer staan om het regenwater op te vangen”, aldus een van de bewoners.

A. Pronk, woordvoerder van HBG: “Het was duidelijk dat de door ons uitgevoerde reparaties niet afdoende werkten. En na twee reparatieronden zijn we er dan ook mee gestopt.”

Besloten werd om naar een afdoende oplossing te zoeken. Deze werd november vorig jaar gevonden in het in aluminium profielen leggen van de bovenste glasplaten. “Uit onderzoek bleek namelijk dat de lekkages worden veroorzaakt door het doorslaan van water boven op het dak bij de aansluiting van het glas en het metselwerk”, aldus Pronk van HBG.

De vereniging van kopers van de 77 eco-huizen kreeg het voorstel voorgelegd. Deze had echter ook al een advocaat en een expertisebureau in de arm genomen. Volgens het bureau zouden alle glasplaten (60 bij 120 centimeter) op het hele dak in een aluminiumprofiel moeten worden gelegd. “Dat betekent een compleet nieuwe constructie, omdat de platen nu op normaal regelwerk liggen en zijn afgekit”, zegt een van de gedupeerde kopers.

Nieuwe vragen

Pronk beaamt dat de vereniging nog aanvullende vragen heeft gesteld. “Maar het heeft tot maart van dit jaar geduurd voordat die vragen bij ons binnenkwamen.” Volgens de woordvoerder zijn de op- en aanmerkingen beantwoord, met het verzoek in mei met de uitvoering van het HBG-reparatieplan te mogen beginnen. “Die toestemming is tot nu toe uitgebleven. In de vakantieperiode is er wederom een brief van de vereniging binnengekomen met daarin nieuwe vragen. Binnenkort komen we hier op terug. Het is wel jammer, want we hadden de aanpassingen in de droge periode willen uitvoeren.”

De kopersvereniging houdt zich voorlopig op de vlakte. “We zijn in onderhandeling met de bouwer en treden liever nog niet in de publiciteit”, zegt Bergsma, secretaris van de vereniging. Bij het Garantie Instituut Woningbouw zijn inmiddels verschillende verzoeken tot herstel ingediend.

Onderhoud

Los van de lekkageperikelen zijn overigens ook de jaarlijkse kosten voor het onderhouden en inspecteren van de glazen daken bij de kopers in het verkeerde keelgat geschoten. In het koopcontract hebben de eigenaren zich verplicht de woningen deugdelijk te onderhouden. Maar om de daken schoon te maken en te inspecteren is een speciaal apparaat nodig. Dit is door een bedrijf ontwikkeld en hiermee was een kleine 50.000 gulden gemoeid. Het onderhoudscontract komt de bewoners van de eco-huizen op 1100 gulden per jaar te staan.

Reageer op dit artikel