nieuws

Europese Commissie gispt landen over aanbestedingen

bouwbreed Premium

brussel – De Europese Commissie zit zeven landen achter de broek wegens overtreding van de Europese aanbestedingsregels. Vier landen hebben de betreffende richtlijn nog niet geimplementeerd in de nationale wetgeving. Bij de andere gaat het om concrete projecten.

De commissie heeft de zeven landen over elf gevallen aangeschreven. De landen moeten binnen twee maanden met een goed antwoord komen. Doen zij dat niet, dan kan de commissie de zaken aanhangig maken bij het Europese Hof van Justitie.

In het geval van Frankrijk, Griekenland, Duitsland en Oostenrijk gaat het om het niet tijdig implementeren van de richtlijn uit 1997, die een aanpassing is van drie eerdere richtlijnen over aanbestedingen. Deze had voor oktober 1998 geimplementeerd moeten zijn.

Duitsland is aangesproken op onder meer de uitbreiding van de tandheelkundige kliniek van de Julius-Maximilian Universiteit in Wurzburg. De universiteit heeft hiervoor de onderhandelingsprocedure met voorafgaande selectie gehanteerd. Volgens de commissie kan dit slechts in uitzonderlijke omstandigheden, die hier niet van toepassing zijn geweest. De commissie pakt deze zaak aan naar aanleiding van een klacht.

Engeland is terechtgewezen in verband met een advies waarin wordt gesteld dat bij een onderhandse aanbesteding maximaal drie aanbieders mogen worden uitgenodigd. Volgens de richtlijn moeten dit er minstens vijf zijn.

Italie wordt aangepakt voor het feit dat een ontwerpopdracht voor het Archeologisch Museum door de gemeente Ravenna is gegund zonder dat zelfs maar het voornemen is gepubliceerd.

Klacht

In Oostenrijk ging het om de bouw van een bypass bij Linz. Linz sloot twee contracten, een met een plaatselijke bank voor de financiering en een met een dochteronderneming van de bank voor de bouw zonder openbaar aan te besteden. De commissie reageerde in dit geval op een klacht.

Spanje kreeg een klacht aan de broek in verband met enkele werken aan het experimentele penitentiaire centrum in Segovia. Dit werk werd slechts in de nationale pers aangekondigd. De commissie was niet onder de indruk van de verdediging van Spanje dat de aanbestedende dienst, de ‘Sociedad Estatal de Infraestructuras y Equipamientos Penitenciarios’, een private onderneming zou zijn.

Reageer op dit artikel