nieuws

Elektriciteitscentrale verwarmt IJburg

bouwbreed

amsterdam – Ruim 9000 woningen op IJburg zullen het zonder aansluiting op het aardgas en cv-ketel moeten stellen. De huizen in de nieuwe Amsterdamse stadswijk worden verwarmd met restwarmte van de elektriciteitscentrale in Diemen. Met het warmtenet is een investering van 80 miljoen gulden gemoeid. De gemeente Amsterdam neemt 11,4 miljoen voor haar rekening.

De huizen worden verwarmd met water van 70 graden Celsius. Het water krijgt deze hoge temperatuur van de warmte die vrijkomt bij de productie van elektriciteit in de centrale in Diemen. Via een wisselaar in de woning wordt de warmte overgedragen op de verwarming en de watervoorziening. Voor de bewoners zijn er geen extra kosten verbonden aan het systeem.

IJburg, gebouwd op zes eilanden in het IJmeer, moet een milieuvriendelijke wijk worden. In totaal komen er 18.000 woningen. De eerste bewoners worden in 2001 verwacht.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels