nieuws

Eigenaar villa eist van aannemer herstel gevel

bouwbreed Premium

den haag/hoofddorp – De eigenaar van een door aannemer C. Spek BV uit Ouderkerk aan de IJssel gebouwde villa aan de Louisahoeve in Hoofddorp heeft in kort geding bij de Haagse rechtbank geeist dat de aannemer binnen afzienbare tijd de talloze scheuren in zijn villagevel herstelt.

Eigenaar H. Plenge houdt de aannemer verantwoordelijk voor een fout in de constructie. De warmte kan niet weg, omdat de geisoleerde spouw is afgedekt met een halfsteensmuur die is gestuukt. Daardoor zouden scheurtjes ontstaan.

De aannemer uit Ouderkerk, die de Hoofddorpse villa in 1994 voor een bouwsom van bijna 4 ton opleverde, had vorig jaar beloofd er wat aan te doen. Hij deed dat volgens zijn raadsvrouw zonder aansprakelijkheid te aanvaarden voor de fout. Volgens de aannemer ligt de fout bij de architect.

De medewerking stokte echter toen na diverse gesprekken met extern adviseur Geelhoed zich een duurder herstelplan ontvouwde dan aanvankelijk door TNO was voorgesteld. Had TNO aangegeven dat een nieuwe coating van tien mille afdoende zou zijn, Geelhoed meent dat alleen een minstens tien keer zo dure oplossing garantie biedt op volledig herstel. Deze injectiemethode zou moeten worden toegepast door specialist Vintec BV uit Bilthoven. Aan die methode wil Spek niet meewerken.

De scheuren zitten er al vier jaar. Kort-gedingrechter mr. E. Dil-Stork vroeg zich gisteren dan ook af wat het spoedeisende belang in deze zaak is. Volgens de raadsman van de eisende partij is dat het feit dat de Ouderkerkse aannemer nu al bijna een jaar zijn beloftes niet nakomt.

Bodemprocedure

De inmiddels door de aannemer aangespannen bodemprocedure bij de Raad van Arbitrage voor Bouwbedrijven zou te lang duren naar de zin van de Hoofddorper. Hij en zijn raadsman stellen dat de aannemer aansprakelijkheid heeft aanvaard en houden hem aan zijn belofte om de boel te herstellen. De advocate van de aannemer vroeg de rechter de vordering af te wijzen danwel de hele zaak door te schuiven naar de arbitrageraad. “Laten we eerst eens uitzoeken wie de schuldige is en dan pas kijken wat we er aan gaan doen.”

De uitspraak is op 31 augustus.

Reageer op dit artikel