nieuws

Drama Drents gezin nadert finale

bouwbreed Premium

oostwold – “Vijf jaar van ellende.” Zo omschrijft het echtpaar Van Dinther uit het Drentse plaatsje Oostwold het juridisch wapengekletter met Winterthur Verzekeringen in Amsterdam. Inzet van de discussie is de vraag of het echtpaar Van Dinther recht heeft op vergoeding van de schade aan de woning die is ontstaan door storm, braak en vernieling. De zaak loopt sinds 1994 en de gemoederen zijn zo hoog opgelopen dat de rechter er aan te pas is gekomen. In september volgt uitspraak.

De tragische geschiedenis begint in 1994. Het echtpaar Van Dinther heeft net een vrijstaande woning gekocht aan de Bernhardlaan in Oostwold. Als gevolg van plotselinge rukwinden tijdens een voorjaarsstorm ontstaat er schade aan het plaatwerk op de hoeken en aan de zijkant van de woning. De verzekering werd ingeschakeld. Die stuurde een schade-expert.

Om goed zicht op de schade te krijgen, moest op last van de expert de houten wandbetimmering op de bovenverdieping worden weggebroken, aldus de Van Dinthers.

De kosten van het breken zouden voor rekening van Winterthur zijn, zo verzekerde de expert. Na het nodige breekwerk, constateerde de expert dat Winterthur de stormschade niet hoefde uit te keren. De argumentatie was dat er sprake was van constructiefouten.

Verder zou er brand in het huis hebben gewoed waaraan een deel van de schade te wijten zou zijn. Volgens het echtpaar is er veertien jaar geleden brand in de woning geweest, lang voordat zij het huis kochten. Zij vinden niet dat dat enige invloed kan hebben op de stormschade.

Oneens

Het echtpaar Van Dinther was het niet eens met de bevindingen van Winterthur. Zij schakelden daarom een eigen expert in: bouwbedrijf Blokzijl uit Bellingwolde. Deze firma constateerde dat het paar weldegelijk recht had op schadevergoeding.

Toen ook nog eens de vergoeding voor het breekwerk uitbleef, was de maat voor de Van Dinthers vol. De rechter kwam er aan te pas. Die schakelde een onafhankelijk ingenieur in die een eigen rapport maakte. Beide partijen zegden toe zich hierin te zullen schikken.

Ondertussen huurde het echtpaar Van Dinther een huis in Midwolda omdat de rechtsgang veel tijd in beslag nam en het huis in Oostwold onbewoonbaar was geworden. De leegstand en vernielingen aan de woning verhogen de kostenpost van de Van Dinthers nog eens.

De rechter bepaalt in september of (een deel van) deze schade wordt vergoed.

Het echtpaar Van Dinther denkt er niet over terug te gaan naar de woning in Oostwold, ook als de uitspraak positief is. “We hebben er teveel ellende meegemaakt”. Winterthur Verzekeringen wil geen commentaar geven op de zaak zolang deze onder de rechter is.

Reageer op dit artikel