nieuws

Dagbladen: Gewetenloze bouwers moordenaars

bouwbreed Premium

‘Moordenaars’ staat er in grote letters op de voorpagina van de Turkse krant Hurriyet. De krant haalt vernietigend uit naar de op winst beluste Turkse aannemers. Het ochtendblad houdt de bouwers verantwoordelijk voor de “verrotte gebouwen” en de rampzalige gevolgen.

De krant beticht de aannemers ervan zichzelf te hebben verrijkt door te bezuinigen op materialen. Ook veel overheidsgebouwen, die volgens de regels zijn neergezet, waren niet bestand tegen het natuurgeweld. De slechte kwaliteit van de gebouwen wijt zij aan het gebruik van inferieur zand, te weinig wapening en slechte fundamenten. “Het zijn opnieuw de gewetenloze aannemers die stelen.”

Ook Sabah neemt de aannemerij zwaar onder vuur. “Deze manier van bouwen kost tientallen levens.” Het ochtendblad uit een noodkreet en roept aannemers op conform de voorschriften te bouwen. In een analyse hekelt het blad de lakse houding van de overheid. “De overheid blijkt niet voorbereid op deze ramp. De redding gebeurt door de buren. Voorkomen is moeilijk, maar niet onmogelijk. De verantwoordelijken, architecten, aannemers en de mensen die vergunningen heben verstrekt, zijn bekend. Zij moeten opgepakt worden, maar zodra de kwestie niet meer actueel is, wordt het vergeten. In godsnaam, vergeet het nu niet! Dit is geen lot wat ons getroffen heeft. We hebben willens en wetens aan de ramp meegewerkt.”

Voor de Milliyet is de natuurramp aanleiding om vraagtekens te zetten bij de amnestiewet die in de maak is. Vorig jaar kwamen 145 mensen om bij een aardbeving in Adana. Veel overheidsgebouwen werden beschadigd. Onder de achttien mensen die gestraft werden en nu voor amnestie in aanmerking komen, zijn aannemers en ambtenaren van de lokale overheid. “Het is schrijnend hoe tegen deze praktijken wordt aangekeken.”

Omvang

De Turkse dagbladen brengen voornamelijk de omvang van de ramp in beeld. Veel foto’s en grote zwarte koppen. De Turkiye biedt haar lezers een helpende hand en geeft een overzicht van hoe te handelen bij een aardbeving.

Opvallend weinig aandacht besteedt Ozgur Politika, de spreekbuis van de PKK, aan de ramp. “Turkije is door de aardbeving van zijn grondvesten getrild”, luidt de summiere tekst boven een foto.

Reageer op dit artikel